Parohia „Întâmpinarea Domnului” din Glasgow (Scoția) și-a sărbătorit hramul
Sărbătoarea Întâmpinării Domnului a fost o zi specială şi de bucurie pentru toţi membrii comunităţii româneşti din Glasgow, Scoția.
Cu mic cu mare, români din Glasgow, Edinburgh, Aberdeen, Perth, Londra şi România s-au adunat împreună pentru a-L întâmpina pe Domnul şi pentru a aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite. Biserica a fost plină de tineri, bătrâni şi copii îmbrăcaţi în costume populare din diferite zone ale României, de români, englezi, scoţieni, greci sau ruşi – cu toţii, uniţi în credinţă şi simţire, s-au rugat pentru sănătatea şi ocrotirea lor şi a familiilor lor.
Cântările Vecerniei, ale Utreniei şi ale Sfintei Liturghii au avut un plus de frumuseţe datorită prezenţei grupului psaltic „Potirul” de la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti.
Un moment deosebit în sărbătoarea hramului l-a constituit serbarea organizată de copiii parohiei, după slujba Sfintei Liturghii. Copiii, îmbrăcaţi în frumoasele costume naţionale, au evocat trei momente importante serbate de românii de pretutindeni: 170 de ani de la naşterea poetului nostru naţional, Mihai Eminescu, 161 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească şi, bineînţeles, hramul bisericii din Glasgow, Întâmpinarea Domnului.
Copiii au vorbit despre sărbătoarea Întâmpinării Domnului şi despre semnificaţia ei, despre viaţa lui Mihai Eminescu şi despre ce înseamnă Mica Unire. Ei au recitat unele dintre cele mai frumoase poezii scrise de poetul nostru naţional, poezii patriotice şi poezii religioase. Un moment deosebit a fost atunci când fiecare copil a arătat cu multă bucurie pe harta locul naşterii părinţilor lor în România. În finalul serbării, în aplauzele tuturor celor prezenţi, copiii au cântat şi dansat precum strămoșii lor, acum 161 de ani, Hora Unirii.
Slujba s-a încheiat cu agapa devenită tradiţională în biserica noastră. Români cu inimă mare au trudit cu dragoste şi anul acesta, pregătind bucate specifice zonelor de unde provin şi contribuind, astfel, la bucuria deplină a sărbătorii. (Pr. George Bliorțu)