Parohia Ortodoxă Română din Salamanca expune 30 icoane provenite din România

Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei

Parohia Ortodoxă Română din Salamanca expune 30 icoane provenite din România

Vizitatorii pot vedea reprezentări ale Mântuitorului Iisus Hristos, ale Maicii Domnului, ale Sfinţilor Apostoli, Sfinţilor Arhangheli, icoane de diferite  mărimi, cu posibilitatea achiziţionării lor.

“Nu se poate vedea doar ca o operă de artă, este rugăciunea mâinilor”, Preacuviosul Părinte Protosinghel Nicodim Moldovan, reprezentantul comunităţii ortodoxe din Salamanca explica aşa importanţa rugăciunii pe tot parcursul pictării icoanelor, începând cu alegerea lemnului pe care vor fi pictate, până la aşezarea foiţei de aur, la inaugurarea Expoziţiei care va putea fi văzută în Mânăstirea Fransicană a Capucinilor până la data mai sus amintită.

Expoziţia marchează Săptămâna de Rugăciune Pentru Unitatea Creştinilor şi este un simbol al apropierii între două culturi diferite. Este a doua ediţie a aceste expoziţii în Spania, prima ediţie fiind organizată în Comunitatea Madrid, localitatea Valdemoro şi este compusă din 30 de icoane pictate în tehnica neo-bizantină de către Grupul de Pictori Universitari “Revelaţia”  din oraşul Cluj-Napoca, capitala istorică a Transilvaniei.

Pentru a marca istoria icoanei, Directorul Centrului de Ecumenism “Ioan al XXIII - lea” din Salamanca, pr. prof. Dr. Fernando Garrapucho, a analizat evoluţia creaţiei artistice ajungând până la icoane. În acest sent, aminteşte cum creştinismul s-a născut fără o moştenire artistică, prezentând progresul până la Sinodul VII Ecumenic de la Niceea, în care datorită Împărătesei Irina a Constantinopulului, se aprobă reprezentarea icoanelor după ani de controverse şi dispute.

La rândul său, pro-decanul Facultăţii de Teologie Catolică a Universităţii Pontificale din Salamanca, pr. prof. dr. Francisco García, sublinează importanţa semnificaţiei transcendente a icoanei: “Nu este naturalistă, pentru că face referire la înălţimea slavei dumnezeieşti”, spunea expertul.

La fel accentuează, că toate elementele icoanei, de la pigmenţii folosiţi, până la elaborarea operei finale au un singur scop, un component relaţional, pentru ca privirea să se transporte dincolo de opera artistică.

Expoziţia se poate vedea de luni până vineri între orele 17:00 şi 20:00 în Mănăstirea Franciscană a Capucinilor situată în strada Ramon y Cajal, 13 din Salamanca. (Sursa: Angel Benito, Gazeta de Salamanca, episcopiaspanieiportugaliei.es)

Citește despre: