Parohia ortodoxă română „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam - Rotterdam a sărbătorit 41 de ani de existență
Duminică, 30 ianuarie, de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Parohia „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam, prima parohie ortodoxă română din Țările de Jos, l-a cinstit pe patronul său, Sfântul Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu, și a sărbătorit 41 de ani de activitate neîntreruptă prin grija și strădania părintelui paroh protopop Ioan Dură, ctitorul acesteia.
Sfânta Liturghie s-a săvârșit într-o atmosferă de bucurie duhovnicească. S-a oficiat de asemenea, slujba Litiei în cinstea Sfântului Grigorie Teologul și au fost cinstiți și Sfinții Trei Ierarhi prin citirea Acatistului acestora.
În cuvântul său, părintele Ioan Dură a adus laudă Sfântului Grigorie, care a binecuvântat înfăptuirile în cadrul parohiei, în cei 41 de ani de existență: bibliotecă românească (2001), şcoală parohială (2011), muzeu (2015), Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române ,,Doamna Maria Brâncoveanu” (2016), Troiță, adusă din România (2017). Părintele Ioan a amintit că Parohia „Sfântul Grigorie Teologul” este întemeietoarea celorlalte parohii existente în Țările de Jos. La sfârșit, preotul a mulţumit enoriaşilor pentru ataşamentul şi sprijinul pe care l-a primit în toți acești ani.
În cadrul proiectului „Semn de carte - semn de unire în rugăciune”, membre ale Asociaţiei „Doamna Maria Brâncoveanu” au brodat 30 de semne de carte cu rugăciunea „Sfinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi”, care au fost dăruite familiilor prezente la Sfânta Liturghie.
Icoana sfântului și cea a Sfinților Trei Ierarhi, precum şi icoana Maicii Domnului de la Schiedam au fost frumos împodobite iar în jurul bisericii au fost aşezate ghivece cu flori.
Parohia „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam a fost înfiinţată de părintele protopop Ioan Dură, cu binecuvântarea Părintelui Patriarh. Justin Moisescu (1910 - 1986), prima Sfântă Liturghie fiind săvârşită la 25 ianuarie 1981. Activitatea parohiei acoperă o multitudine de laturi, de la cea spirituală, la cele culturală şi de păstrare a identității naționale românești, educaţională, socială şi umanitară.