Parohia Podu Jijiei a desfășurat o serie de activități catehetice în cadrul Concursului Național Catehetic

Arhiepiscopia Iaşilor

Parohia Podu Jijiei a desfășurat o serie de activități catehetice în cadrul Concursului Național Catehetic

Parohia „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Podu Jijiei participă, pentru al doilea an consecutiv, la Concursul Național Catehetic „Hristos - Cuvântul care vindecă”, organizat de Patriarhia Română.

Activitățile s-au derulat pe subiecte inspirate de tematica Anului omagial 2024 dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.

Implicați în lucrarea faptei izvorâte din iubire, ghidați de grija pentru cei aflați în suferință, copii, tineri, adulți și bătrâni s-au reunit în comuniune, în cadrul mai multor activități, printre care cateheze tematice, întâlniri specifice cu invitați speciali, ateliere sau grupuri de acțiuni.  

Sub coordonarea parohului Bisericii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Podu Jijiei, pr. Ilie Plugariu, acestea au debutat la începutul lunii februarie. După slujba Sfântului Maslu, enoriașii au participat la o primă cateheză intitulată „Taina Sfântului Maslu - lucrare principală a Bisericii pentru cei bolnavi și suferinzi”. Credincioșii s-au bucurat împreună de o reamintire și mărturie a ceea ce înseamnă rugăciunea de obște făcută pentru cei bolnavi. Explicarea Tainei Sfântului Maslu a avut ca scop creșterea gradului de conștientizare a suferinței și încercarea de a fi suport pentru cei aflați în nevoie, din cauza bolii, atât sufletești, cât și trupești. După această primă întâlnire din 2 februarie, a urmat o activitate catehetică prin explicarea Proscomidiei, organizată duminică, 11 februarie.  

Participarea la activitățile prilejuite de acest concurs au oferit credincioșilor posibilitatea cunoaşterii modalităţilor prin care se pot apropia de omul aflat în suferinţă, după modelul arătat de Mântuitorul Hristos în Evanghelia Sa. Astfel, pe 24 februarie, comunitatea din Podu Jijiei s-a reîntâlnit la a doua activitate catehetică „Atelier de creație - Mărțișoare”, coordonat de Adriana Maria Florescu, absolventă de masterat și licență în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, secția Asistență Socială. Copiii și tinerii parohiei au realizat mici surprize pentru cei dragi lor cu ocazia zilei de 1 martie, pentru cei care au participat la slujbele bisericii, dar și pentru persoanele vârstnice, bolnave, aflate în suferință. Pe 1 martie, după săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, s-a prezentat Cateheza cu titlul „Prețuirea sănătății și a vieții ca daruri ale lui Dumnezeu”, care a accentuat consecințele faptelor noastre referitoare la darurile pe care le primim de la Dumnezeu. 

Participanții la activitățile organizate în cadrul Concursului Național Catehetic au mărturisit că acestea creează contextul prielnic pentru consolidarea comunității și întăresc relațiile dintre membrii ei, prin accentuarea slujirii dintre oameni. Seria acțiunilor a continuat pe 3 martie, când oamenii din Podu Jijiei au avut bucuria întâlnirii cu Florentina Alice Fasie, asistent medical generalist  al Comunei Golăiești, care a vorbit despre „Cooperarea instituțiilor bisericești de asistență medicală și socială cu instituțiile de stat specializate. Cooperarea Stat-Biserică în domeniul asistenței medicale și sociale”.

Duminică, 17 martie, parohia Podu Jijiei a organizat Cateheza cu titlul „Mărturii din Sfânta Scriptură cu privire la suferință, boala trupească și sufletească și tămăduire”. Aceasta a fost urmată de o activitate catehetică unde au fost prezentate cinci referate susținute de tineri seminariști: „Dumnezeu se descoperă mai ușor oamenilor bolnavi și în suferință” de Eduard Ilie Repede, „Dumnezeu îi iubește pe cei îndelung răbdători în vreme de boală” de Mihai Florin Golea,  „Sfânta Cuvioasă Parascheva - viața, fapte și minuni” de Daria Vrabie, „Sfântul Pantelimon - viața, fapte și minuni” de Miruna Rotaru și „Sfântul Ierarh Nicolae - viața, fapte și minuni” de Adelina Nicola. În după amiaza zilei, 30 de tineri și copii ai parohiei s-au bucurat de o excursie în orașul Iași la Biserici unde se află moaștele sfinților tămăduitori.  

Prima oprire a fost la Biserica „Toma Cozma” unde se găsesc moaștele Sfântului Iacob, ruda Domnului și cele ale Sfintei Ecaterina. A urmat Biserica „Sfântul Ierarh Nectarie” din cartierul Alexandru cel Bun, unde se află moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, dar și o raclă cu părticele al sfinților tămăduitori Efrem cel Nou și Luca al Crimeei. Al treilea popas a fost la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde sunt spre închinare moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei și ale Sfântului Mitropolit Iosif Naniescu. A patra oprire a fost la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi, unde tinerii și copii s-au închinat la moaștele Sfântului Vasile cel Mare. A cincea biserică vizitată a fost „Sfântul Sava cel Sfințit”, unde se află moaștele Sfântului Mucenic Trifon și ale Sfintei Mucenițe Marina.  

Ca o prelungire a celor petrecute, pe 24 martie, după slujbă, a avut loc proiecția de film „Omul lui Dumnezeu - viața Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina", unde cei prezenți au putut vedea și înțelege puterea vindecătoare a sfinților contemporani.

„Am avut ocazia să mă implic în calitate de coordonator și am încercat să fiu deplin cu gândurile și inima pentru buna desfășurare a activităților. M-am dedicat acestor întâlniri pentru că timpul prețios petrecut alături de copiii parohiei și amintirile pe care le creăm împreună mă împlinește. Mă bucur că participanții au putut să colecteze informații utile, poate chiar să rămână cu ceva folositor în suflet și în gând. Din fiecare activitate derulată am desprins câte o învățătură”, a povestit Daria Vrabie Daria, elevă în clasa a IX-a.

Seria activităților din cadrul Concursului Național Catehetic s-a încheiat pe 31 martie, când participanții au primit diplome, au desfășurat o sesiune de feedback și s-au bucurat de prezentarea „Colțului cu fotografii” însoțit de mărturii emoționante. Vineri, 5 aprilie, în Parohia Podu Jijiei va avea loc seara duhovnicească la care va participa Pr. Claudiu Ioan Stanoi, președintele Cercului Misionar nr. 10 „Sfântul Ierarh Nectarie" al Protopopiatului Iași 2 și preot paroh la parohia „Adormirii Maicii Domnului", sat Grădinari și „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul ", sat Medeleni.

Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” se află în proces de construcție. Lucrările au fost demarate la mijlocul lunii septembrie 2022, piatra de temelie fiind pusă în 2018 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Finanțările primite de la Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliului Județean Iași, dar și sprijinul financiar ale unor enoriași și oameni de bine au făcut posibilă achiziționarea a 80% din necesarul de cărămidă și armătură pentru cele două centuri până la acoperiș. În prezent, construcția Bisericii se află cu zidăria la nivelul geamurilor, urmând ca în perioada următoare să se achiziționeze materialul lemnos pentru schela de interior.

Citește despre: