Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” - Mărăței I din Piatra Neamț, în straie de sărbătoare

9 Ianuarie 2020 12:52 Arhiepiscopia Iaşilor

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul pietrean Mărăței și-a sărbătorit în această perioadă hramul. Sărbătoarea a început luni seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia, eveniment la care au participat 35 de preoți și foarte mulți credincioși din zona Neamțului.

Din soborul slujitorilor au făcut parte părintele protopop Valentin Tofan, părintele arhim. Petroniu Marin, starețul Mănăstirii Pângărați, județul Neamț, părintele Ștefan Gușă, starețul Mănăstirii „Sfântul Ștefan cel Mare” - Movila lui Burcel, județul Vaslui, părintele prof. Viorel Laiu, directorul Seminarului „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, și părintele prof. Constantin Bogdan, directorul Liceului Teologic „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Piatra Neamț.

La sfârșitul Litiei, Corul „Camena” al preoteselor din Protopopiatul Piatra Neamț, condus de Elena Amariei, a interpretat câteva colinde și pricesne potrivite momentului. Apoi, părintele protopop Valentin Tofan a ținut un bogat cuvânt de învățătură despre viața și predica Sfântului Ioan și actualitatea acesteia pentru creștinul de azi.

După slujba de seară, credincioșii au primit iconițe și pachete, iar cei prezenți au fost invitați de parohie la o agapă, unde s-au ținut alocuțiuni și s-au cântat pricesne.

În ziua de 7 ianuarie s-a săvârșit Utrenia, Acatistul și Sfânta Liturghie, precum și parastasul pentru ctitorii bisericii. Din soborul de slujitori au făcut parte trei stareți: arhim. Vichentie Amariei de la Mănăstirea Secu, arhim. Hariton Negrea de la Mănăstirea Petru Vodă și arhim. Ștefan Gușă de la Mănăstirea Movila lui Burcel. În diferite momente ale slujbei, cei trei au adresat câte un scurt cuvânt credincioșilor, cu mișcătoare îndemnuri duhovnicești. Părintele paroh Vasile Păvăleanu a mulțumit tuturor celor prezenți, accentuând că în istoria de 150 de ani, biserica din Mărăței a avut o legătură specială cu sfinții canonizați recent, și anume cu Sfântul Mitropolit Iosif cel Milostiv, care a sfințit biserica în anul 1886, precum și cu Sfântul Gheorghe Pelerinul, care a stat o bucată de vreme într-o carieră de piatră din muntele Pietricica și cobora la slujbe la acest sfânt lăcaș. După sfintele slujbe, parohia a oferit tradiționala agapă, precum și pachete cu alimente pentru familiile nevoiașe. (Pr. V.P.)

Ultimele din categorie