Parohia Vovidenia din Vicovu de Sus și-a serbat hramul

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Parohia Vovidenia din Vicovu de Sus și-a serbat hramul

Pe 21 noiembrie a.c., Parohia Vovidenia din Vicovu de Sus-Est și-a serbat hramul. Programul liturgic a debutat în ajunul sărbătorii Intrării în Biserică a Maicii Domnului, când s-a săvârșit slujba Vecerniei mari, iar ziua praznicului a început cu citirea Acatistului și a continuat cu slujba Utreniei, Sfânta Liturghie șiTaina Sfântului Maslu. Tradiția pomenirii cizmarilor și a meșteșugarilor din Vicov s-a păstrat şi anul acesta. La finalul slujbei de pomenire, întregul program a fost încununat de o serbare închinată Maicii Domnului, unde copiii, la inițiativa părintelui paroh Mircia Irina, au adus ca ofrandă, în semn de mulțumire, cântece și poezii.

Slujbele din ziua hramului au fost săvârșite de preotul paroh Mircia Irina și de părintele Florin Halip, preot slujitor al Parohiei Nașterea Maicii Domnului din Frătăuții Noi. „Astăzi prăznuim una dintre cele mai importante sărbători ale Maicii Domnului, cea care avea să devină Născătoare de Dumnezeu. Părinții acesteia, Ioachim și Ana, au hotărât să o închine ca dar Templului. Fecioara Maria a fost un rod al rugăciunii, un copil foarte dorit, care a reușit să ridice ocara aflată asupra părinților ei, deoarece în gândirea iudaică era concepția că familia care nu are parte de copii este blestemată de Dumnezeu. După ce Ioachim şi Ana s-au rugat o viață întreagă, au primit la bătrânețe o fiică și, deși era singurul lor copil, deși a fost atât de așteptată, ei nu au privit cu egoism față de acest dar al lui Dumnezeu, nu s-au gândit doar la bucuria pe care o poate aduce acest copil în viața lor, ci și-au păstrat oblăduirea de a o dedica lui Dumnezeu. După cum auzim la Sfânta Liturghie cuvintele ale tale dintr-un ale tale, aşa au făcut și acești părinți care au primit darul de la Dumnezeu, şi l-au adus tot la Dumnezeu. La vârsta de doar trei ani, prunca Maria a fost adusă la Templu pentru a fi lăsată în grija celor care îl administrau, dar mai cu seamă sub ocrotirea lui Dumnezeu, stăruind în rugăciune și învățând diferite îndeletniciri femeiești. În cazul Maicii Domnului s-a petrecut un lucru inedit, într-un cadru tainic - ea a fost luată de arhiereul Zaharia și dusă până în Sfânta Sfintelor, lucru care era îngăduit doar preoților, și nu oricând, ci doar o dată pe an. Această minune a fost de neînțeles și de nedescris, iar numai cei care au avut darul de la Dumnezeu de a vedea acest eveniment au înțeles taina și au păstrat-o în taina inimii lor." 

După încheierea Sfintei Liturghii, a  fost săvârșită taina Sfântului Maslu, la care a participat și preotul Gheorghe Calancea de la Parohia Adormirea Maicii Domnului din Bilca. Tradiția pomenirii cizmarilor și a meșteșugarilor din Vicov s-a păstrat şi anul acesta. La finalul slujbei de pomenire, întregul program a fost încununat de o serbare închinată Maicii Domnului, unde copiii, la inițiativa părintelui Mircia Irina, au adus ca ofrandă, în semn de mulțumire, cântece și poezii. La final, toți participanții au luat parte la o binecuvântată agapă. (Cristian Ștefan Irina)

Citește despre: