În Patriarhia Română au fost sărbătoriţi trei ierarhi

Patriarhia Română

În Patriarhia Română au fost sărbătoriţi trei ierarhi

La 23 august, când Biserica Ortodoxă a făcut pomenirea Sfântului Mucenic Irineu, Episcop de Lungdunum, Înalt Preasfinţitul Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, şi Înalt Preasfinţitul Irineu Pop, Arhiepiscopul Alba Iuliei, şi-au serbat ziua onomastică. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a transmis cu acest prilej mesaje de felicitare. Tot în aceeaşi zi, Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a aniversat 57 de ani.

Înalt Preasfinţitul Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, s-a născut pe 16 noiembrie 1957, în localitatea Perişani, judeţul Vâlcea, din părinţi vrednici, Gheorghe şi Maria. A îmbrăcat haina monahală la Mănăstirea Frăsinei. Şi-a început studiile la Seminarul Teologic "Sfântul Grigorie Teologul" din Craiova, după care a absolvit cursurile Institutului Teologic din Bucureşti în 1985. A urmat apoi o serie de cursuri doctorale în teologie la Bucureşti şi Paris, mai multe cursuri de limbi străine la instituţii superioare din Grenoble şi Londra, iar în 2005 a obţinut titlul de doctor în drept civil la Facultatea de Drept "Nicolae Titulescu" din Craiova. Din 2008, este Mitropolit al Olteniei.

Înalt Preasfinţitul Irineu Pop, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a născut la data de 2 iulie 1953, în comuna Băseşti, judeţul Maramureş, primind de la părinţii săi, Dumitru şi Rozalia, numele de botez Ionel.

S-a înscris la cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pe care le-a absolvit în anul 1973. În anul 1974, începe cursurile universitare la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, pe care, după primul an, le continuă la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti. În anul 1978 primeşte diploma de licenţă, fiind şef de promoţie.

La 1 august 1978 a fost închinoviat la Mănăstirea Sinaia, judeţul Prahova, unde este tuns în monahism la 14 octombrie 1978, primind numele Irineu. În perioada 1981-1984, a frecventat cursurile de doctorat în teologie în cadrul Institutului Teologic Universitar din Bucureşti, după care între anii 1985 şi 1988 a beneficiat de o bursă de studii oferită de Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton, New Jersey, SUA. În şedinţa Sfântului Sinod din 30 octombrie 1990 a fost ales Episcop-vicar al Eparhiei Clujului, cu titlul "Bistriţeanul", iar pe 19 mai 2011 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales, prin vot secret, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Tot în aceeaşi zi, Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a aniversat 57 de ani, informează site-ul sf-esc.ro. Cu acest prilej, clerul şi binecredincioşii Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor au înălţat rugăciuni în Catedrala episcopală "Înălţarea Domnului" din Slobozia, prin oficierea Sfintei Liturghii. La finalul slujbei, Preasfinţitul Vincenţiu a acordat distincţii preoţilor pentru misiunea socială, administrativă, economică şi culturală săvârşită în parohiile pe care le păstoresc. Ierarhul a acordat "Crucea Sloboziei" preacuviosului părinte Antonie Ciobanu, de la Schitul Amara, a hirotesit iconom stavrofor pe părintele Viorel Geantă de la Parohia Munteni Buzău II, şi

i-a ridicat la rangul de sachelar pe 11 membri ai Corului bărbătesc "Sfântul Mare Mucenic Mina" al Protopopiatului Slobozia.

PS Vincenţiu a mulţumit celor prezenţi pentru urări, vorbind despre însemnătatea liturgică a Odovaniei Adormirii Maicii Domnului, pomenită în aceeaşi zi, şi despre ajutorul pe care toţi îl primim prin rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Preasfinţitul Episcop Vincenţiu a fost apoi felicitat la Centrul Eparhial de părinţii consilieri, de părinţii protopopi, precum şi de oficialităţi locale şi judeţene.

sursa: ziarullumina.ro