150 de ani de la întrunirea primei ședințe solemne a Academiei Române

3 Aprilie 2017 16:42 Patriarhia Română

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat luni, 3 aprilie, la sesiunea solemnă a Adunării Generale a Academiei Române. Evenimentul a fost prilejuit de aniversarea a 150 ani de la semnarea decretului de Carol I al României (1867) privind întrunirea primei ședințe solemne a Academiei şi de la întemeierea bibliotecii celui mai înalt for de cultură din ţara noastră.

În cuvântul său, Patriarhul Daniel a evidenţiat importanța acestei instituţii în păstrarea identități de neam și de credință, dar şi cooperarea benefică dintre Biserică și Academie, bazată pe încredere și stimă reciprocă.

În această ultimă perioadă, Academia Română şi Patriarhia Română au inițiat mai multe programe comune, dintre care, cel mai important este elaborarea Istoriei monahismului românesc în trei tomuri masive și valoroase, iar bunele relații, cultivate cu respect reciproc de ambele instituții, ne îndreptățesc să sperăm la o permanentă cooperare fructuoasă pentru binele poporului român”, a subliniat Patriarhul Daniel.

Cuvântul integral al Patriarhului României poate fi citit aici.

Sesiunea solemnă a fost condusă de Preşedintele Academiei Române, acad. Ionel-Valentin Vlad, care a vorbit despre misiunea instituţiei de-a lungul unui secol și jumătate de istorie modernă a României, precum și despre rolul Academiei în cultura și știința românească. În cadrul sesiunii au susţinut alocuţiuni oficialităţi, academicieni şi personalităţi ale vieţii publice. Administrația Prezidențială a transmis un mesaj de felicitare.

În încheierea evenimentului, academicianul Florin Gheorghe Filip, director general al Bibliotecii Academiei Române, a prezentat activitatea și performanțele acestei instituții ce împlinește anul acesta, la rândul său, 150 de ani de la fondare. Momentul aniversar a fost urmat astăzi, în Sala „Theodor Pallady“, începând cu ora 14:00, de vernisarea expoziţiei „Biblioteca Academiei Române - o lume a cunoașterii“.

În cadrul vernisajului sunt expuse lucrări din bogatul patrimoniu al Cabinetelor de Manuscrise și Carte Rară, de Stampe și de Numismatică și sunt prezentate expozițiile virtuale în acces public permanent pe site-ul Bibliotecii.

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie