Patriarhul Daniel, Doctor Honoris Causa al Universității „Al. I. Cuza” din Iași

Știri

Patriarhul Daniel, Doctor Honoris Causa al Universității „Al. I. Cuza” din Iași

Preafericitul Părinte Daniel a primit ieri titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității „Al. I. Cuza“ din Iași.


În Aula “Mihai Eminescu“ a avut loc ieri decernarea titlului de Doctor Honoris Causa, din partea Universității „Al. I. Cuza“ (UAIC) din Iași, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În deschidere, Corul “Theologus“ al Facultății de Teologie Ortodoxă “Dumitru Stăniloae“ din Iași, dirijat de pr. lect. dr. Alexăndrel Barnea, a intonat imnul “Gaudeamus Igitus“. Cuvântul de bun-venit a fost rostit de prof. dr. Vasile Ișan, rectorul Universității “Al. I. Cuza“ din Iași, care a amintit că propunerea pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al UAIC a venit din partea Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași.

Calitatea de membru permanent al UAIC

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a remarcat că în cele aproape două decenii de arhipăstorire ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Preafericitului Părinte Daniel a stabilit o relație cu totul aparte cu UAIC. “Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa adaugă relației pe care a avut-o până acum cu UAIC calitatea de membru permanent al acestei instituții“, a spus Părintele Mitropolit Teofan care a citit apoi textul „Laudatio“.
“Pentru întreaga activitate teologică, pastorală și misionară, pentru opera teologică remarcabilă, fidelă teologiei Sfinților Părinți dar și deschisă în mod creator spre lumea de azi, pentru păstrarea și afirmarea unității și demnității Bisericii lui Hristos și a poporului român, pentru apărarea valorilor și libertății academice în mediul universitar, pentru promovarea unui dialog onest și responsabil în relațiile intercreștine și interreligioase, Senatul Universității UAIC din Iași, în numele întregii comunități academice, are bucuria și onoarea de a acorda Preafericitului Părinte Dr. Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, titlul de Doctor Honoris Causa“, a citit IPS Teofan în încheierea textului „Laudatio“. Președintele comisiei care a stabilit acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al UAIC Patriarhului României a fost prof. dr. Vasile Ișan, iar membrii comisiei au fost: IPS Părinte Mitropolit Teofan, prof. dr. Alexandru Zub, membru al Academiei Române, IPS Mitropolit Nifon al Arhiepiscopiei Târgoviștei și Exarh Patriarhal, prof. dr. Emilian Popescu, membru corespondent al Academiei Române, pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“. Prof. dr. Vasile Ișan a citit în limba latină și limba română diploma de Doctor Honoris Causa, care i-a fost oferită Preafericitului Părinte Daniel.

“Am revenit într-o atmosferă familiară“

A urmat alocuțiunea Întâistătătorului Bisericii noastre, care a mulțumit Universității “Al. I. Cuza“ din Iași, în mod special Senatului și rectorului acestei universități, Vasile Ișan, pentru onoarea pe care au făcut-o atât Preafericirii Sale cât și Patriarhiei Române prin decernarea titlului de Doctor Honoris Causa. “Am revenit într-o atmosferă familiară, unde timp de aproape 18 ani am încercat să cultivăm relația dintre credință și cultură, dintre Universitate și Biserică. Mulțumesc în mod deosebit Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru Laudatio, tuturor celor care au contribuit la alcătuirea ei pentru că ne-au reamintit părțile cele mai importante din cuvântul de deschidere al Facultății de Teologie din Iași. În 1990, a avut loc deschiderea Facultății de Teologie Ortodoxă care mai târziu a primit, la propunerea noastră, ca și ocrotitor pe părintele Dumitru Stăniloae. Atmosfera de atunci, în care noi am subliniat în mod deosebit faptul că teologia este o știință a bucuriei, ne revine acum în suflet pentru că era foarte mult entuziasm. În același timp era o dorință vie de a ajuta și pe frații noștri basarabeni. Acesta a fost unul din argumentele de atunci, când am solicitat ca fosta clădire a Partidului Comunist Român, adică hotelul Victoria, să fie dată Bisericii“, a spus PF Daniel.

“Autocefalia bisericească: unitate de credință și libertate de conducere“

În continuare, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a citit un text pregătit pentru evenimentul de ieri cu titlul “Autocefalia bisericească: unitate de credință și libertate de conducere“, întrucât, după cum a amintit Preafericirea Sa, anul acesta este “Anul omagial al Crezului ortodox și al Autocefaliei române“. Discursul a cuprins câteva reflecții telogice despre conținutul Autocefaliei și despre manifestarea ei firească. Corul “Theologus“ a susținut la final un mini-concert de muzică religioasă. La evenimentul de ieri au participat ierarhi din țară șI din străinătate, profesori de la facultățile de teologie din țară, profesori de la UAIC, membri ai Academiei Române, preoți de la Centrul eparhial Iași, protopopi și preoți parohi din Iași. (Constantin Ciofu)