Patriarhul Daniel: „Dumnezeu lucrează surprinzător. Nu răspunde mereu când este chemat, alteori cercetează omul în mod neașteptat”

Patriarhia Română

Patriarhul Daniel: „Dumnezeu lucrează surprinzător. Nu răspunde mereu când este chemat, alteori cercetează omul în mod neașteptat”

    • Patriarhul Daniel: „Dumnezeu lucrează surprinzător. Nu răspunde mereu când este chemat, alteori cercetează omul în mod neașteptat”
      Foto: basilica.ro

      Foto: basilica.ro

„Dumnezeu lucrează adesea în mod surprinzător. Nu întotdeauna răspunde când este rugat sau chemat, dar alteori îl cercetează pe om când acesta nu se așteaptă, cum nu s-a așteptat nici femeia gârbovă să o cheme Iisus și să o dezlege de legătura care era asupra ei timp de 18 ani”, a afimat duminică, 4 decembrie, Patriarhul Daniel.

„Dumnezeu Care face minuni este Dumnezeu Care face surprize. El stabilește când răspunde la rugăciunile credincioșilor și modul în care răspunde”.

„Dumnezeu iubește pe toți oamenii, dar nu gândește ca toți oamenii, ci are propria Lui gândire și adesea această gândire a Lui Dumnezeu este surprinzătoare. De aceea, libertatea Lui este libertatea care izvorăște din iubire milostivă, dar și din înțelepciune”, a precizat Patriarhul României în Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.

„Binele trebuie săvârșit în orice vreme”

Patriarhul Daniel a reflectat duminică la textul Evangheliei din Duminica a 27-a după Rusalii, care prezintă Tămăduirea femeii gârbove, și a spus că, în esență, „Evanghelia de astăzi ne învață că binele trebuie săvârșit în orice vreme”.

„Vedem că nici femeia gârbovă, nici altceva de la sinagogă nu L-a rugat pe Iisus ca să vindece această femeie, ci din proprie inițiativă Hristos Domnul o vindecă, deoarece cunoștea credința, suferința și smerenia ei”.

„Învățăm că Mântuitorul Iisus Hristos săvârșește minunea vindecării acestei femei gârbove de 18 ani într-o zi de sâmbătă pentru a ne arăta că binele trebuie săvârșit în orice vreme, nu doar în zile de lucru, ci și în zile de sărbătoare. Binele trebuie săvârșit în orice vreme ne arată iubirea milostivă a lui Dumnezeu”.

„Evanghelia ne învață că femeia aceasta gârbovă a devenit un dascăl duhovnicesc prin credința ei puternică, prin smerenia ei profundă, prin îndelunga ei răbdare și prin adânca și calda ei recunoștință față de Dumnezeu Vindecătorul”, a subliniat Preafericirea Sa.

„Gârbovenia fizică nu înseamnă și gârbovenie spirituală”

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că înțelesurile duhovnicești expuse „ne ajută în această perioadă a postului să înțelegem că această femeie, deși era cu trupul aplecat spre pământ timp de 18 ani ca urmare a unei neputințe trupești, are un suflet drept, îndreptat spre cer prin rugăciune”.

Potrivit Părintelui Patriarh Daniel, „gârbovenia ei fizică nu înseamnă și gârbovenie spirituală, pentru că ea venea în fiecare sâmbătă la sinagogă și se ruga”.

Evanghelia arată că Hristos Domnul cunoaște suferința fiecărui om, a punctat Patriarhul Daniel.

„El nu se bucură de suferința oamenilor, ci dorește alinarea suferinței, vindecarea și ridicarea omului din boală și din suferință, ca apoi să preamărească pe Dumnezeu Vindecătorul”.

„Femeia gârbovă vindecată de Iisus Hristos, vindecată prin propria Lui inițiativă, are și valoare de simbol și anume, reprezintă umanitatea căzută, încovoiată din cauza păcatului neascultării protopărinților noștri Adam și Eva și din cauza tuturor păcatelor care derivă din neascultarea omului de Dumnezeu”.

Recomandări duhovnicești

Patriarhul României a făcut o serie de recomandări duhovnicești, strâns legate de perioada Postului Nașterii Domnului.

„În această perioada a Postului Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos să ne pregătim să-L primim în peștera sufletelor noastre și în ieslea inimii noastre pe Cel Care coboară din cer, pe Fiul cel Veșnic al lui Dumnezeu, zămislit prin lucrarea Duhului Sfânt din Fecioara Maria și născut ca Om pentru ca pe noi, oamenii, să ne mântuiască și să ne înalțe la ceruri”.

„Această taină a coborârii lui Hristos în lume pentru a-l înălța pe om în bucuria vieții cerești și în iubirea Preasfintei Treimi ne arată că Părinții Bisericii care au rânduit citirea acestei Evanghelii s-au gândit la faptul că ea are multe înțelesuri duhovnicești care ne îndeamnă nu doar la milostenie, ci și la multă speranță, la întărire în credință, smerenie, îndelungă răbdare și recunoștință”.

„Taina recunoștinței, în Biserică, este Sfânta Taină a Euharistiei. De aceea, în această perioadă, ne îndreptăm de gârbovenia vieții păcătoase prin spovedanie și împărtășire mai deasă, prin milostenie, prin hrănirea cu lumina din Sfintele Scripturi, din sfintele rugăciuni și prin toată fapta cea bună”.

„În același timp, această evanghelie ne îndeamnă să săvârșim binele, să îi ajutăm pe cei bolnavi, suferinzi, singuri, neajutorați și prin aceasta noi devenim mâinile iubirii milostive a lui Hristos față de semenii noștri, spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire. Amin”, a concluzionat Patriarhul Daniel.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: