Patriarhul, despre orbii recunoscători care nu s-au putut abține și au vestit minunea: „Sunt dascăli pentru noi”

Patriarhia Română

Patriarhul, despre orbii recunoscători care nu s-au putut abține și au vestit minunea: „Sunt dascăli pentru noi”

    • Patriarhul, despre orbii recunoscători care nu s-au putut abține și au vestit minunea: „Sunt dascăli pentru noi”
      Foto: Mircea Florescu / basilica.ro

      Foto: Mircea Florescu / basilica.ro

Doi orbi au fost vindecați în mod miraculos de Hristos care le-a interzis să spună minunea, relatează Sfântul Apostol Matei în textul evanghelic al Duminicii a 7-a după Rusalii (Matei 9, 27-35). Cu toate acestea, orbii au vestit imediat minunea în tot ținutul acela.

„Nu s-au putut abține”, a spus Patriarhul Daniel. „De ce? Pentru că simțeau nevoia să arate recunoștință și în același timp simțeau bucuria că au fost vindecați. De aceea au vestit această minune, această mare binefacere pentru ei în tot ținutul”, a explicat Preafericirea Sa în predica rostită duminică la Mănăstirea Pasărea.

Iisus le-a zis să nu spună nimănui nimic pentru ca să ne arate nouă smerenia, a lămurit Părintele Patriarh Daniel.

„El n-a făcut minunea ca să fie lăudat de oameni, ci din iubire milostivă, smerită pentru cei bolnavi, infirmi. Deci noi, când facem o faptă bună nu trebuie să așteptăm imediat laudă de la oameni și publicitate”, a recomandat Părintele Patriarh.

Însă cei doi orbi au spus minunea tuturor pentru a-și arăta recunoștința.

Recunoștința

„Recunoștința este manifestarea sănătoasă, firească a omului care mulțumește pentru binefacerile primite de la Dumnezeu. Cel care nu este recunoscător este un om nesănătos din punct de vedere spiritual. Uneori și animalele cărora li s-a făcut bine au arătat recunoștință”, a spus Patriarhul.

Preafericirea Sa a oferit exemple din Pateric. El a amintit că un părinte sirian a spălat cu ceaiuri ochii unui pui de arici și l-a vindecat, iar mama ariciului i-a adus o varză.

„Cuviosul Părinte, zâmbind a zis: Mulțumesc, însă acum e bine să o duci înapoi în grădina de unde ai luat-o fără binecuvântare!”, a istorisit Părintele Patriarh.

Mai departe PF Daniel a oferit și exemplul Sfântului Gherasim de la Iordan care a vindecat un leu care avea în talpă un spin, iar leul din acel moment s-a îmblânzit și l-a ajutat să care lemne cu spatele.

„Deci avem recunoștință chiar și la animale. De aceea, e foarte supărător când cineva căruia i s-a făcut bine nu mulțumește”, a continuat Patriarhul indicând aici exemplul celor zece leproși vindecați de Iisus din care doar unul s-a întors și a mulțumit (Luca 17: 12-19).

„Cam aceasta este proporția și astăzi. Din zece oameni cărora le-ai făcut bine se întâmplă că doar unul mulțumește cu adevărat”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Sunt dascăli pentru noi

„Acești doi orbi sunt dascăli ai noștri”, a fost concluzia Părintelui Patriarh. „Sunt dascăli ai recunoștinței. Deși li s-a spus să nu vorbească despre minunea, totuși ei au simțit nevoia să mulțumească lui Dumnezeu și să vestească în tot ținutul acela iubirea Lui milostivă vindecătoare”.

„Deci, cine a primit de la Dumnezeu un ajutor, o vindecare, o scăpare dintr-o situație dificilă trebuie să mărturisească și să vestească celor din jur cât bine i-a făcut lui Dumnezeu”.

Pe lângă predică, trebuie rugăciuni și fapte

Părintele Patriarh a făcut referire apoi la invidia fariseilor care se simțeau neglijați pentru că Iisus devenise foarte popular datorită acestor minuni. Ei din răutate și invidie l-au acuzat că „scoate demonii cu domnul demonilor”. Dar Mântuitorul nu i-a luat în seamă și a continuat să vindece „orice boală și orice neputință din popor”.

„De la Iisus a învățat Biserica, Biserica Lui, că nu e suficient să propovăduim cuvântul Evangheliei ci trebuie să și ajutăm pe oamenii bolnavi, săraci, neajutorați prin faptele iubirii smerite și milostive. De aceea, Biserica, pe lângă predică, are o mulțime de rugăciuni pentru cei bolnavi, dar mai ales rugăciunea Tainei Sfântului Maslu sau ungerii bolnavului. Este o continuare a lucrării vindecătoare a lui Hristos”.

„Biserica are o mulțime de rugăciuni pentru cei suferinzi, pentru cei aflați în nevoi, are activități pentru ajutorarea celor bătrâni, a celor săraci, a celor orfani, a celor orfani, a văduvelor, a celor singuri și întristați”.

„Pe lângă predicarea Evangheliei, trebuie rugăciuni și fapte ale iubirii milostive”, a concluzionat Patriarhul Daniel.

Chiar la Mănăstirea ilfoveană Pasărea, unde a predicat duminică Patriarhul Daniel, se pune în practică acest îndemn. Acolo funcționează, din 1991, un centru pentru femei vârstnice care sunt îngrijite de personal medical și de monahii.

Cu prilejul vizitei de duminică, Părintele Patriarh a oferit obștii monahale tămâie de Oman și o serie de volume apărute recent la Editurile Patriarhiei Române.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: