Patriarhul României a adus cinstire icoanei „Iordăniţa”

Patriarhia Română

Patriarhul României a adus cinstire icoanei „Iordăniţa”

Patriarhul României s-a rugat joi, 9 martie, în faţa icoanei Maicii Domnului „Iordăniţa”. Icoana salvată de la Schitul românesc din Valea Iordanului a fost adusă la Reşedinţa Patriarhală de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române în Ţara Sfântă şi superiorul Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim, Iordan și Ierihon.

Părintele Teofil i-a mulţumit Patriarhului Daniel pentru grija părintească, primind binecuvântarea patriarhală înainte de întoarcerea în Ţara Sfântă. În cuvântul rostit cu acest prilej, Preafericirea Sa a făcut referire la schitul românesc de pe Valea Iordanului, locaş de cult în care a slujit şi Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ.

În urma conflictului armat din anul 1967, aşezământul a fost avariat grav devenind nelocuibil, iar începând cu anul 1970 accesul persoanelor în zonă a fost interzis, terenul fiind minat de autorităţile israeliene.

Patriarhul Daniel a evidenţiat necesitatea restaurării schitului şi aşezării icoanei în lăcaşul de cult în care Sfântul Ioan Iacob „îi aducea cinstire şi se ruga fierbinte. Maica Domnului vorbeşte, prin prezenţa ei în România, despre necesitatea revenirii în Biserica în care timp de cinci ani a slujit Sfântul Ioan Iacob Românul”, a spus Patriarhul României şi a explicat că aceasta este o datorie deosebită pe care trebuie să o îndeplinim: „Este o lucrare a Maicii Domnului şi a Sfântului Ioan Iacob prin care ei ne cheamă să revenim la biserica respectivă, să o scoatem din părăsire, din uitare şi din rănile pe care războiul le-a produs în corpul acestei frumoase biserici româneşti de pe Valea Iordanului.

După ce a prezentat periplul icoanei în Capitală, părintele Teofil Anăstăsoaie a mulţumit Preafericirii Sale pentru binecuvântarea şi sprijinul acordat proiectului de deminare a Văii Iordanului. „Sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu să auzim din nou toaca şi clopotul pe malul Iordanului la biserica românească unde s-a rugat Sfântul Ioan Iacob. În semn de mulţumire, vă rugăm să primiţi o copie, în miniatură, a Icoanei Maicii Domnului Iordăniţa pe care să o păstraţi în Reşedinţa Patriarhală şi să ne pomeniţi în continuare pentru a duce la bun sfârşit acest proiect, a spus părintele Teofil Anăstăsoaie.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: