Patriarhul României a binecuvântat coroana reconstituită a Sfântului Ştefan cel Mare
Patriarhul României a sfinţit luni, 13 august, coroana reconstituită a Sfântului Ștefan cel Mare, voievod pe care Preafericirea Sa l-a numit „un simbol al credinţei, unităţii şi demnităţii poporului român”.
În omilia rostită cu prilejul slujbei, Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidenţiat contribuţia extraordinară pe care Sfântul Ştefan cel Mare a avut-o în apărarea creştinătăţii.
„Sfântul Ştefan cel Mare nu a fost numai apărătorul Moldovei, ci şi al întregii creştinătăţi. Aşa cum spunea în anul 1475, dacă Moldova va cădea, această poartă a creştinătăţii, toată creştinătatea va fi în primejdie”, a spus Preafericirea Sa.
Totodată, Părintele Patriarh a reiterat faptul că dârzenia cu care Sfântul Ştefan a apărat credinţa creştină de ameninţarea otomană i-a adus renumele de „atlet al credinţei şi al lui Hristos”.
Slujba a avut loc în paraclisul reședinței patriarhale cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. La eveniment a fost prezent stareţul Mănăstirii Putna, Arhim. Melchisedec Velnic, care s-a ocupat îndeaproape de reconstituirea coroanei Sfântului Ştefan.
Potrivit părintelui stareţ, forma, proporțiile și materialele folosite la reconstituirea Coroanei au fost alese conform reprezentărilor originale în care Sfântul Voievod Ștefan cel Mare apare încoronat, Tetraevanghelul din 1473 și tabloul votiv de la Voroneț (1488).
Coroana a fost realizată la București prin consultare cu „reputați istorici și specialiști în heraldica și arta medievală românească”. Aceasta va fi purtată mâine la Putna şi va fi aşezată pe mormântul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Evenimentul va deschide manifestările prilejuite de hramul istoric al Mănăstirii Putna.
Coroana va fi expusă permanent în muzeul Mănăstirii Putna, alături de spada (replică), crucea (1503), cădelnița (1470), ripida (1497) și alte obiecte dăruite mănăstirii de Sfântul Ștefan cel Mare. În momente deosebite din an, coroana va fi așezată pe mormântul Voievodului: 2 iulie (ziua adormirii Sfântului Ștefan cel Mare) și 1 decembrie (Ziua Națională a României).
Sursa: basilica.ro