Patriarhul României a oficiat slujba Canonului cel Mare la Catedrala Patriarhală

Patriarhia Română

Patriarhul României a oficiat slujba Canonului cel Mare la Catedrala Patriarhală

În Catedrala Patriarhală din București, numeroși credincioși s-au rugat în timpul slujbei Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, săvârșită de Patriarhul nostru. La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a rostit un cuvânt în care a vorbit despre însemnătatea şi binefacerile postului.

Pentru început, Preafericirea Sa evidenţiază că postul este „semn de pocăinţă pentru iertarea păcatelor, dar şi semn de regret pentru o viaţă care a fost trăită în mod dezordonat împotriva voinţei lui Dumnezeu”. „Oamenii deseori postesc şi pentru a obţine un ajutor de la Dumnezeu, iar prin post şi rugăciune omul se sfinţeşte. Dacă este însoţit de fapte plăcute lui Dumnezeu, postul face din omul postitor lumină între oameni şi vas ales al slavei lui Dumnezeu”, accentuează Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În continuare, Primatul Bisericii Ortodoxe Române a făcut referire şi la triada rugăciune – post – milostenie. Aceasta este preluată din Vechiul Testament în Noul Testament, unde însă postul are o semnificaţie mai profundă şi anume, el contribuie la înnoirea şi îmbogăţirea spirituală a vieţii.

„Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos a recomandat postul ca mijloc de intensificare a legăturii omului cu Dumnezeu şi ca luptă împotriva ispitelor şi a puterii diavolului. Postul ca dăruire de sine lui Dumnezeu este semn de recunoştinţă pentru darul vieţii primit de la Dumnezeu, dar şi dorinţă de sfinţire a vieţii”, arată Patriarhul Daniel.

„Hristos Domnul este pentru noi lumina Postului Sfintelor Paşti pentru că El este Paştele nostru Care S-a jertfit. Deci, ţinta postului este întâlnirea cu Hristos. Postim pentru că iubim pe Dumnezeu mai mult decât darurile materiale limitate şi trecătoare pe care El ni le dăruieşte”, subliniază Patriarhul nostru.

„Când postim noi arătăm mai întâi iubire faţă de Dumnezeu şi înmulţim rugăciunea, iar hrana cea mai importantă în timpul postului este iubirea milostivă a lui Hristos pe care o căutăm prin rugăciune. De aceea, postul susţine rugăciunea, iar postul fără rugăciune nu este o lucrare duhovnicească, ci este mai mult un exerciţiu biologic”, concluzionează Preafericirea Sa.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și Grupul Psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.

În această perioadă de post, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel poartă, în chip excepțional, rasă neagră păstrând însă camilafca albă, cunoscutul însemn al demnității patriarhale.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: