Patriarhul Teoctist, pomenit în parohiile Victoria și Tocileni

Arhiepiscopia Iaşilor

Patriarhul Teoctist, pomenit în parohiile Victoria și Tocileni

La 106 ani de la nașterea Patriarhului Teoctist, în Parohia „Nașterea Maicii Domnului” - Victoria, comuna Stăuceni, Protopopiatul Botoșani, a avut loc slujba de pomenire a Patriarhului Teoctist.

Astfel, în după-amiaza zilei de 7 februarie 2021, părintele Petru Fercal, protopop de Botoşani, împreună cu un grup de aproximativ 90 enoriași ai Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani, a poposit pe meleagurile natale ale vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul, în satul Tocileni, comuna Victoria. Împreună cu preoții din Cercul misionar „Patriarhul Teoctist” - Stăuceni, s-a săvârșit slujba de pomenire la Casa Memorială „Teoctist Patriarhul”. Au participat primarul comunei Victoria, Cozmin Epuraș, viceprimarul Dănuț Tipu, membrii admnistrației locale, rudele Preafericitului Teoctist, profesori, elevi, creștini din parohie și alți invitați din municipiul Botoșani.

După săvârșirea Parastasului, părintele protopop a ținut un cuvânt de învățătură, prin care a evocat personalitatea Patriarhului Teoctist și a arătat bucuria botoșănenilor de a avea acum în ceruri un vrednic mijlocitor. Domnul primar Cozmin Epuraș a mulțumit părintelui protopop și tuturor celor prezenți pentru participare la acest moment de pomenire. Tineri îmbrăcați în costume naționale împreună cu părintele protopop și primarul comunei Victoria au depus la bustul Preafericitului Teoctist din fața casei memoriale un buchet de flori, spre a marca cu recunoștință cei 106 de ani de la naștere. La Biserica „Nașterea Maicii Domnului” - Victoria, ctitorie a Patriarhului Teoctist, unde s-a săvârșit Paraclisul Maicii Domnului și slujba Parastasului. Răspunsurile la strană au fost date de Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani. La cuvântul de învățătură, părintele protopop, vorbind despre darul lui Dumnezeu și anume că ținutul Botoșanilor a fost binecuvântat cu acest mare slujitor al Bisericii – Patriarhul Teoctist, a scos în evidență faptul că noi cei de astăzi ne hrănim, din chipul Arhiereului Teoctist, cu ascultare de Dumnezeu, dragoste față de Biserica străbună și țară, învățând neîncetat ce înseamnă omenia, hărnicia și prețuirea semenului.

Părintele paroh Andrei-Vasile Costin a mulțumit părintelui protopop, domnului primar și tuturor participanților pentru acest popas duhovnicesc. La final, toți creștinii prezenți au fost invitați în așezământul social din curtea bisericii, la o agapă frățească pregătită de enoriașii parohiei Victoria, timp în care Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” a prezentat un buchet de cântări patriotice. Patriarhul Teoctist – Teodor Arăpașu – s-a născut în data de 7 februarie 1915 în satul Tocileni, județul Botoșani. Dumitru şi Marghioala Arăpaşu din Tocilenii Botoșanilor, în urmă cu exact 106 ani, se bucurau de un nou dar al lui Dumnezeu – Toader, pe care l-au alintat Toderiță. Într-o familie cu 11 copii a văzut lumina zilei viitorul monah, exarh, arhiereu, rector, arhiepiscop, mitropolit și apoi Patriarh Teoctist. În toate funcțiile pe care le-a împlinit a purtat cu sine moștenirea credinței primite de acasă, de la mama și de la tata. A fost cel de-al zecelea copil al familiei Dumitru și Marghioala Arăpașu. Anii școlii primare, petrecuți cu învățătorul Gheorghe Romanescu, căruia i-a purtat o recunoștință veșnică, biserica din satul natal, locurile copilăriei, toate le-a purtat cu dânsul, până la mormânt.

 

 

Citește despre: