„Păziți unitatea Duhului” - Colocviu dedicat prezenței eterodoxe în Arhiepiscopia Iașilor
Propovăduirea Evangheliei (Mc. 16, 15) și păzirea unității Duhului în Biserică (Ef. 4, 3) dată în grija slujitorilor ei (I Pt. 5, 2) sunt îndemnuri extrem de importante și care sunt văzute ca prioritare de către Mântuitorul Iisus Hristos și Sfinții Apostoli. Având conștiința importanței acestei lucrări sfinte, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, s-a desfășurat, în perioada 29 - 31 mai a.c., la Casa Hozeva - M-rea Neamț, primul colocviu dedicat prezenței și activității eterodoxe din parohiile Arhiepiscopiei Iașilor.
Dorind să păstrăm o viziune corectă atât din punct de vedere teologic, cât și al experienței Bisericii pe plan misionar, invitații au fost profesori universitari ai Facultăților de Teologie de la Iași (pr. prof. Gheorghe Petraru și pr. prof. Mihai Vizitiu) și Cluj (pr. prof. Stelian Tofană), specialiști în tematica întâlnirii.
Participanții au fost preoți parohi din parohiile cu o componență confesională eterogenă, acoperind în mod uniform toate denominațiunile creștine existente la nivelul eparhiei.
Acest colocviu, pe baza datelor prelucrate de Departamentul de statistică al Sectorului de misiune, a analizat evoluția, cauzele și mecanismele prezenței eterodoxe în comunitățile ortodoxe. Apoi, lucrările colocviului au avut în vedere pregătirea slujitorilor Bisericii în vederea interacționării și a dialogului interconfesional și mijloacele prin care se poate cultiva o viață duhovnicească adecvată unei comunități parohiale vii.
Sfânta Scriptură este un punct de reper și de orientare în misiunea preotului. Părintele profesor Stelian Tofană, într-un mod emoționant și convingător, a vorbit despre rolul studiului biblic atât în viața preotului, cât și a credincioșilor din parohii. Pentru a veni în folosul preoților parohi, părintele a prezentat o propunere de program biblic, adresat atât slujitorilor, cât și credincioșilor Bisericii, care poate fi implementat cu ușurință în parohiile din Arhiepiscopia Iașilor.
Prezentarea contextului misionar actual în care Biserica își împlinește slujirea sa, a fost subiectul expunerii părintelui profesor Gheorghe Petraru. Din experiența de-o viață în slujirea misionară a Bisericii, părintele profesor Mihai Vizitiu a vorbit despre modul în care creștinul de azi poate cultiva și mărturisi identitatea sa de creștin ortodox.
Părintele consilier Arhim. Nicodim Petre a exprimat intenția Sectorului de misiune de a prelucra concluziile lucrărilor acestui colocviu și de alcătui un Proiect ce va fi implementat în parohiile unde prezența eterodoxă este una consistentă.
Acest colocviu este prima întâlnire dedicată integral fenomenului eterodox din Arhiepiscopia Iașilor și nădăjduim, cu ajutorului Bunului Dumnezeu, ca această lucrare să fie de folos pentru preoții care au o situație misionară dificilă în parohiile lor. (Pr. Constantin Prodan, misionar protopopesc)