Pelerinaj de Florii, în protopopiatul Târgu Neamț
Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim aduce comunitățile în comuniune eclezială mărturisitoare. Tradiția pelerinajului de la poalele Cetății Neamțului s-a păstrat și în anul 2023. Sâmbătă, 8 aprilie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, credincioșii și preoții s-au adunat la biserica Sfântul Nicolae-Țuțuieni din Târgu Neamț începând cu ora 15:00. Pr. Stelian Cramba, parohul bisericii, a oferit celor prezenți stâlpările care s-au sfințit după oficierea Vecerniei, oficiată sub protia Pr. Protopop, Nicolae Axentioi.
În sunet de clopote și toacă, credincioșii însoțiți de preoți au mers spre biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Neamț. Pelerinii au făcut trei opriri unde s-a citit câte un icos și un condac din acatistul Intrării Domnului în Ierusalim și s-au pus ectenii speciale conform rânduielilor tipiconale. Străjerii Cetății Neamțului au participat la procesiune ducând icoana Praznicului. Bucuria Floriilor s-a putut observa și din numărul mare de participanți care au purtat pe tot parcursul procesiunii stâlpări și flori în mâini, intonând cântări religioase.
Pe esplanada din fața bisericii, preoții slujitori împreună cu Pr. Prof. Ioan Mihoc, parohul bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, și o parte din credincioși au așteptat participanții la pelerinaj, închinându-se la Sfânta Icoană ce a fost dusă în biserică, unde s-a continuat slujba Litiei.
Un moment deosebit a fost rostirea cuvântului de învățătură de către Pr. Protopop care a evidențiat simbolistica pelerinajului: „Pelerinajul rememorează în sine evenimentul care s-a petrecut cu aproape 2000 de ani în urmă, și anume, drumul pe care L-a făcut Hristos din Betania în cetatea Ierusalimului pe un asin, semn al smereniei și al blândeții la care suntem chemați cu toții”.
La final, părintele a mulțumit tuturor participanților la pelerinaj pentru jertfa, contribuția și mărturisirea credinței, iar aceștia au fost binecuvântați cu aghiasmă, primind flori și stâlpări sfințite.
(Pr. Nicolae Axentioi, parohia Groși)