Pelerinaj la Biserica Vovidenia din Botoșani
La Biserica “Intrarea Maicii Domnului în Biserică“ – Vovidenia din Botoșani va fi adus vineri un fragment din moaștele Sfântului Ioan Iacob Hozevitul de la Biserica “Sfântul Ioan Iacob Românul“ a Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamț.
La Biserica “Intrarea Maicii Domnului în Biserică“ – Vovidenia din Botoșani va fi adus vineri un fragment din moaștele Sfântului Ioan Iacob Hozevitul de la Biserica “Sfântul Ioan Iacob Românul“ a Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamț. Pelerinajul va începe, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, vineri, 19 noiembrie 2010, la ora 16:00, când sfintele moaște vor fi întâmpinate de soborul de preoți și de credincioși. Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 50 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ioan Iacob de la Neamț și de serbarea hramului Bisericii Vovidenia din Botoșani. “Vineri seara va fi oficiată Taina Sfântului Maslu, iar sâmbătă dimineață, de la ora 7:00, va fi săvârșită Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Ioan Iacob și Parastasul pentru cei adormiți. Sâmbătă seara vor fi oficiate slujba Vecerniei unită cu Litia și Acatistul în cinstrea sărbătorii Intrării Maicii Domnului în Biserică. Duminică, după slujba Utreniei va fi săvârșită Sfânta Liturghie, ce va fi urmată de pomenirea ctitorilor. În aceeași zi, de la ora 15:30, va fi oficiată Taina Sfântului Maslu după care moaștele Sfântului Ioan Iacob vor pleca din nou spre Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț“, a declarat, pentru Radio TRINITAS, pr. paroh Partenie Apostoaie.
Biserica Vovidenia din Botoșani a fost construită în anul 1835 de către boierii Manole și Varlam Cârstea, pe locul unui vechi sfânt lăcaș din lemn, în jurul căruia era cimitirul orașului. Biserica nu a fost niciodată pictată, iar catapeteasma este cea originală și a fost îmbrăcată în foiță de aur. În jurul bisericii, la începutul sec. al XX-lea, a funcționat prima școală de cântăreți bisericești din Botoșani. Între anii 1951 și 1971 a fost închisă, iar până în anul 1992 parohia a fost, pe rând, filie a parohiilor „Sfântul Dimitrie“ și „Sfântul Gheorghe“ din Botoșani. Biserica Vovidenia este monument istoric și una dintre cele mai mari biserici din Botoșani. (Constantin Ciofu)