Pelerinaj la mănăstirile din Bucovina

Documentar

Pelerinaj la mănăstirile din Bucovina

    • Pelerinaj la mănăstirile din Bucovina
      Pictura exterioară a bisericii mănăstirii Moldoviţa este înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO

      Pictura exterioară a bisericii mănăstirii Moldoviţa este înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO

    • Pelerinaj la mănăstirile din Bucovina
      Biserica Mănăstirii Moldoviţa

      Biserica Mănăstirii Moldoviţa

    • Pelerinaj la mănăstirile din Bucovina
      Pelerinaj la mănăstirile din Bucovina

      Pelerinaj la mănăstirile din Bucovina

Compartimentul „Pelerinaje şi turism“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei organizează, în perioada 25-26 februarie, un pelerinaj la mănăstirile bucovinene, vestite în întreaga lume datorită frescelor exterioare. Pelerinii vor avea ocazia să admire, la Moldoviţa, atât muzeul care găzduieşte diferite obiecte bisericeşti vechi, cât şi muzeul în aer liber, aşa cum mai este denumită întreaga pictură exterioară a Bisericii „Buna Vestire“, înscrisă pe lista patrimoniului cultural UNESCO.

Timp de două zile, 25 şi 26 februarie, pelerinii vor putea să se pregătească duhovniceşte pentru întâmpinarea Postului Paştilor, mergând pe urmele marilor duhovnici ai Ortodoxiei noastre, precum părintele Ilie Cleopa, care s-a nevoit la una dintre marile ctitorii ştefaniene - Putna. Sufletul se va întări mai abitir în credinţă atunci când îi vom hrăni nevoile sale de rugăciune, atmosferă de linişte şi pace totală, de încântare a ochiului şi a minţii. Căci nu se poate să nu simţi toate acestea în pelerinaj la mănăstirile din vestita Bucovină, poate cele mai frumoase şi mai aducătoare de hrană duhovnicească din toate câte există: Voroneţ, cu albastru-i vestit în toată lumea, Moldoviţa, cu picturile-i fără seamăn protejate de UNESCO, Putna, cu locurile de odihnă a domnitorului Ştefan cel Mare, mare făuritor de biserici, şi a familiei sale.

Adevărate leagăne de istorie şi cultură românească sunt şi mănăstirile Suceviţa, Dragomirna, Bogdana şi Humor, Mănăstirea „Sf. Ioan“ şi Biserica Pătrăuţi, ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan. Nu se poate călca pe pământul Bucovinei fără a intra în contact cu meşteşugurile înaintaşilor noştri, astfel că pelerinajul organizat de Centrul de Pelerinaje al MMB va cuprinde şi Muzeul Satului Bucovinean din Suceava, Muzeul de Ceramică Neagră Marginea, precum şi Cetatea de Scaun şi statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Potrivit reprezentanţilor Compartimentului „Pelerinaje şi turism“ al MMB, pelerinii vor avea inclus în preţ transportul auto, o noapte de cazare la Putna, micul dejun şi însoţitor de grup. Tariful pentru aceste servicii este de 230 de lei/persoană pentru minimum 30 de pelerini, respectiv 275 de lei/persoană pentru minimum 12 pelerini. Nu sunt incluse în preţ intrările la obiective, alte gustări şi cheltuieli personale.

Pentru înscriere sunt necesare o copie după cartea de identitate şi un avans de minimum 30% din valoarea pelerinajului.

Biserica Mănăstirii Moldoviţa, vestită pentru pictura murală exterioară

Mănăstirea Moldoviţa este una dintre cele mai vechi aşezări monahale, cu un important trecut istoric, a cărei origine nu este cunoscută cu precizie, însă tradiţia o aminteşte încă din perioada voievozilor Muşatini. Ruinele primei biserici din piatră ridicată în timpul domniei lui Alexandru cel Bun se văd şi astăzi la 500 m distanţă de actuala construcţie. Dorind să continue existenţa aşezământului, voievodul Petru Rareş îi schimbă amplasamentul şi construieşte în 1532 noua biserică, păstrată până astăzi, închinând-o aceluiaşi hram - al Bunei Vestiri. Tot atunci mănăstirea a fost împrejmuită cu ziduri şi turnuri de apărare, căpătând aspect de fortăreaţă. În 1785 mănăstirea este desfiinţată, iar până în 1932-1934, când şi-a reluat activitatea ca mănăstire de maici, a suferit numeroase deteriorări. În perioada 1954-1960 Moldoviţa a fost restaurată şi înnoită - acoperişul a fost refăcut în întregime şi i s-a mărit şarpanta pentru protecţia picturii, au fost degajate bazele turlei pentru a-i evidenţia silueta impunătoare, fundaţiile şi soclul au fost consolidate, iar zidurile, turnurile şi chiliile au fost refăcute.

Unicitatea acestei mănăstiri este dată de pictura exterioară a bisericii, înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Pe lângă scenele religioase, în exterior se pot vedea scene istorice (Asediul Constantinopolului), dar şi picturi cu aspect cultural (Filosofii antici).

Pictura murală de la Moldoviţa se distinge prin unitatea stilistică şi acordul perfect între detalii şi întreg, dar şi prin cromatică: roşu-cărămiziu, verde, albastru şi galben.

Muzeu cu obiecte bisericeşti

În incinta Mănăstirii Moldoviţa se află amenajat şi un muzeu, unde pot fi admirate vechi obiecte bisericeşti precum steagul arcaşilor (1926), Punerea în mormânt - epitaf lucrat de egumenul Popa Atanasie (septembrie 1484), Punerea în mormânt - epitaf dăruit de Ştefan cel Mare ( 1494), Tipic manuscris slavon - secolul XVII, monede descoperite în incinta mănăstirii, carte de muzică din secolul XVII, pomelnic triptic - secolul XVII, icoana Capul Sf. Ioan Botezătorul - secolul XVI, icoana Bunei Vestiri - secolul XVI, jilţul domnitorului Petru Rareş - secolul XVI, fragmente de piatră din secolul XV, fragmente dintr-o conductă de ceramică pentru apă - secolul XV, cădelniţă - secolul XVIII. De asemenea, muzeul mai cuprinde un potir din lemn din secolul XVIII, ştampila Mănăstirii Moldoviţa - secolul XVI, ştampila Mănăstirii Moldoviţa - secolul XII, Liturghie slavonă dăruită de ţarina Ecaterina a Rusiei - secolul XVIII, Acatistier din secolul XVIII, Octoihuri slavone dăruite tot de ţarina Ecaterina a Rusiei, icoane pe lemn din secolele XIV-XVIII şi un chivot de lemn sculptat, datând din secolul XVIII.

Pelerinaj la Sfântul Munte

Pe tot parcursul anului 2012, Compartimentul „Pelerinaje şi turism“ al MMB organizează pelerinaj în Sfântul Munte Athos, dedicat exclusiv bărbaţilor, primul desfăşurându-se între 26 februarie şi 3 martie. Transportul se va face cu microbuzul dotat cu aer condiţionat, vor fi 4 nopţi de cazare în Muntele Athos, pelerinii beneficiind şi de însoţitor de grup. Tariful este de 280 de euro/persoană pentru cei care pleacă din Iaşi, 270 de euro persoană la plecările din Bacău, Focşani şi Buzău, respectiv 260 de euro/persoană pentru cei care pleacă din Bucureşti.

Dintre obiectivele din Sf. Munte Athos se numără Mănăstirea Xeropotamou, Biserica Protaton, Mănăstirea Vatoped, Schitul „Sf. Ilie“, Mănăstirea Pantokrator, Mănăstirea Stavronikita, Mănăstirea Iviron, Schitul românesc Lakkos, Mănăstirea Marea Lavră, Schitul românesc Prodromu etc.

În ziua a patra se va face o deplasare cu vaporul pe ruta Daphne - Ouranopolis şi cu microbuzul pe ruta Ouranopolis - Tesalonic - Bulgaria.

Nu sunt incluse în preţ serviciile de masă; taxa de intrare în Muntele Athos (25 de euro), transportul în Muntele Athos (75 de Euro), transport ferryboat (15 euro) şi  asigurarea medicală. 

 

Compartimentul „Pelerinaje şi turism“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr.14

Iaşi - 700064, România

Telefon: 0040. 232. 276. 907;

Fax: 0040. 232.276.867 şi pe internet:

Email: centruldepelerinaj@yahoo.co.uk; office@provitur.ro

Web: www.centruldepelerinaj.ro; www.provitur.ro.