Pelerinaj la mormântul Domnului

Documentar

Pelerinaj la mormântul Domnului

    • Pelerinaj la mormântul Domnului
      Biserica Sfântului Mormânt

      Biserica Sfântului Mormânt

    • Pelerinaj la mormântul Domnului
      Pelerinaj la mormântul Domnului

      Pelerinaj la mormântul Domnului

Visul oricărui credincios creştin ortodox este ca măcar o dată în viaţă să calce pe pământul sfânt al Israelului, să urmeze calea lui Hristos Domnul chiar pe locurile unde S-a născut, a fost vândut şi batjocorit, rememorând drumul Crucii sau luând parte la schimbarea Sa la faţă de pe Muntele Tabor. Dintr-o astfel de călătorie de o trăire spirituală intensă organizată de Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“, în perioada 25 iunie-2 iulie, nu poate lipsi momentul rugăciunii din Biserica Învierii Domnului.

Periplul în Ţara Sfântă începe cu un prim popas duhovnicesc în localitatea Lida - patria Sfântului Mare Mc. Gheorghe, apoi în Haifa, port la Marea Mediterană, unde se va vizita Biserica Stella Maris (Steaua Mării), ce are altarul deasupra peşterii Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul. O privire din exterior va fi „aruncată“ spre Grădinile etajate Bahai.

În a doua zi, pelerinii se vor închina în Biserica ortodoxă „Buna Vestire“ din Nazaret, ce este pictată de fraţii români Moroşanu în anul 1977, adăpostind Izvorul Maicii Domnului, iar mai apoi vor face un scurt popas la biserica romano-catolică a Bunei-Vestiri, construită pe locul casei Maicii Domnului şi a Dreptului Iosif. Urmează biserica situată pe locul unde a avut loc prima minune săvârşită de Mântuitorul în Galileea - minunea preschimbării apei în vin, Muntele Tabor - mănăstirea cu Biserica Schimbării la Faţă. Muntele Fericirilor, Capernaum - oraşul Domnului nostru Iisus Hristos, unde se vor vizita biserica ortodoxă greacă cu hramul „Sfinţii Apostoli“, situl arheologic al vechiului oraş Capernaum, sinagoga oraşului şi biserica din regiunea celor şapte izvoare denumită Tabgha - locul unde s-a săvârşit minunea înmulţirii celor cinci pâini şi doi peşti.

Pelerinajul va continua pe Valea Iordanului, la locul adevărat al Botezului Mântuitorului nostru Iisus Hristos, apoi la Mănăstirea „Sfântul Gherasim“ de la Iordan şi mai apoi la Ierihon - cel mai vechi oraş din lume, unde se va merge la biserica greacă de pe Muntele Ispitirii, aşezământul românesc din orasul Ierihon şi biserica greacă-ortodoxă, unde se află sicomorul lui Zaheu Vameşul.

După o scurtă oprire la Marea Moartă, pelerinii se vor îndrepta spre pustiul Hozevei, la Mănăstirea „Sfântul Gheorghe“ cu moaştele Sf. Ioan Iacob de la Neamţ (Hozevitul), iar mai apoi în Betania, la mormântul Sfântului Lazăr.

Urmează Muntele Măslinilor: mănăstirea rusească de pe Muntele Înălţării - Eleon, Biserica Pater Noster, Biserica Dominus Flevit (Domnul a plâns), Grădina Ghetsimani, cu Biserica Tuturor Naţiunilor (sau Biserica Patimilor lui Iisus) şi biserica ce adăposteşte mormântul Maicii Domnului din Grădina Ghetsimani. Pelerinii vor intra în Cetatea Ierusalim prin poarta „Sf. Arhidiacon Ştefan“, urmând să viziteze casa Maicii Domnului şi scăldătoarea Vitezda, se parcurge Via Dolorosa sau Drumul Crucii, cu cele 14 opriri, Biserica Sfântului Mormânt, Golgota, Piatra Ungerii, Sfântul Mormânt şi toate paraclisele.

Opţional, în dimineaţa celei de-a şasea zi se va merge la Mănăstirea „Sf. Sava“ din pustiul Iudeii, apoi la biserica greacă - Câmpul păstorilor, Mănăstirea „Sf. Teodosie“, iar în Betleem, pelerinii se vor închina în Biserica Naşterii Domnului. La mijlocul nopţii, pelerinii vor participa la Sf. Liturghie săvârşită la Sf. Mormânt, iar a doua zi dimineaţă se vor ruga în cadrul Sf. Liturghii la aşezământul românesc de la Ierusalim, după care se merge pe Muntele Sion, la locul Cinei celei de Taină şi se va vizita mormântul Regelui David şi Zidul Plângerii sau Zidul de Vest.

În drumul de întoarcere, se face popas în localitatea Ein Karem, patria Sfântului Ioan Botezătorul, şi în localitatea Lida, în Biserica „Sf. Gheorghe“ care adăposteşte mormântul Sf. Mucenic Gheorghe.

Facilităţi oferite pelerinilor

Potrivit reprezentanţilor Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“, tariful este de 690 de euro/persoană, pentru  minimum 35 de pelerini, cu toate taxele incluse, cazarea făcându-se în camere duble la hoteluri de 3 stele.

În preţ sunt incluse servicii precum transportul cu avionul, taxele de aeroport, asistenţă în aeroport la sosire şi plecare, 7 nopţi de cazare în camere duble cu aer condiţionat, baie, telefon, televizor în regim de demipensiune. De asemenea, sunt acoperite taxele de intrare la obiectivele din program, transportul cu autocarul cu aer condiţionat şi preot însoţitor/ghid local vorbitor de limba română din partea Centrului de Pelerinaj. Nu sunt incluse în preţ opţionalele (vizitarea M-rii „Sf. Sava“ (5 euro), plimbarea cu vaporul pe Marea Galileei (10 euro), asigurarea medicală, transportul spre Aeroportul Otopeni.

Fiecare pelerin va primi gratuit cartea „Pelerinaj la mormântul Domnului“, scrisă de părintele arhimandrit Ioanichie Bălan.

Pentru alte informaţii utile, precum normele de conduită la locurile sfinte vizitate în Israel, călătoria cu avionul sau alte obiective turistice, credincioşii  se pot adresa personalului Compartimentului „Pelerinaje şi turism“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 14, Iasi - 700064, România sau la Telefon: 0040. 232. 276. 907; Fax: 0040. 232.276.867 şi pe Internet: Email: centruldepelerinaj@yahoo.co.uk; office@provitur.ro; Web: www.centruldepelerinaj.ro; www.provitur.ro.

În Grădina Ghetsimani S-a rugat Mântuitorul

Aşezată în partea de răsărit a Ierusalimului, Grădina Ghetsimani era locul cel mai iubit de Iisus Hristos care venea adesea, după cum ne dezvăluie Sf. Scriptură, să caute linişte şi pace revărsată de Dumnezeu Tatăl. Grădina de pe Muntele Măslinilor se întinde pe circa 20 de hectare de teren plantat în special cu măslini; de altfel, Ghetsimani înseamnă presă de ulei.

În acest loc mult iubit de Hristos Domnul se află patru locuri de închinare: Mormântul Maicii Domnului, aici fiind locul unde apostolii au înmormântat trupul Maicii Domnului, Peştera Ghetsimani, unde S-a rugat Mântuitorul „cu sudori de sânge“, după cum ne spune Sf. Ap. Luca, Piatra prinderii lui Iisus, pe locul unde se înalţă o biserică catolică, şi Biserica „Sf. Arh. Ştefan“.

„Şi, ieşind, s-a dus după obicei în Muntele Măslinilor, şi ucenicii l-au urmat. Şi când a sosit în acest loc, le-a zis: Rugaţi-vă, ca să nu intraţi în ispită. Şi El S-a depărtat de ei ca la o aruncătură de piatră, şi îngenunchind, Se ruga. Zicând: Părinte, de voieşti, treacă de la Mine acest pahar. Dar nu voia Mea, ci voia Ta să se facă. Iar un înger din cer s-a arătat Lui şi-L întărea. Iar El, fiind în chin de moarte, mai stăruitor Se ruga. Şi sudoarea Lui s-a făcut ca picături de sânge care picurau pe pământ. Şi, ridicându-Se din rugăciune, a venit la ucenicii Lui şi i-a aflat adormiţi de întristare. Şi le-a zis: De ce dormiţi? Sculaţi-vă şi vă rugaţi, ca să nu intraţi în ispită. (......) (Luca 22, 39-53).