Pelerinajul de la Mănăstirea Cheile Turzii

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului

Pelerinajul de la Mănăstirea Cheile Turzii

Hramul Mănăstirii „Schimbarea la Faţă” din Petreştii de Sus a fost marcat anul acesta timp de trei zile, timp în care s-au găsit la acest aşezământ monahal Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Sihăstria Putnei şi moaştele a 60 de sfinţi şi cuvioşi, dintre cele adăpostite de acest aşezământ monahal.

Sfintele odoare au fost aduse la Cluj vineri, 5 august, în ajunul praznicului Schimbării la Faţă a Domnului, cu ocazia hramului mănăstirii de pe Muntele Petridului. 

Este pentru prima dată când Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului iese din spaţiul Mănăstirii Sihăstria Putnei, fiind adusă aici de un grup de părinţi, în frunte cu stareţul, arhimandritul Nectarie. Icoana şi sfintele moaşte au fost întâmpinate jos, în sat, de Preasfinţitul Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, şi de Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, mulţime de preoţi din zonele învecinate, între care părintele exarh Dumitru Cobzaru şi protopopul de Turda, pr. Daniel Crişan, precum şi de sutele de credincioşi veniţi în pelerinaj.

Din sat, icoana şi sfintele moaşte au fost purtate în procesiune până la mănăstire, aproximativ 2 km., în fruntea procesiunii aflându-se cei doi ierarhi, urmaţi de preoţi, monahi şi pelerinii care au cântat, pe tot parcursul procesiunii, pricesne în cinstea Maicii Domnului. La sosirea la mănăstire, cei doi episcopi au săvârşit Paraclisul Maicii Domnului, în biserica mănăstirii, după care atât icoana, cât şi racla cu sfintele moaşte au fost aşezate pe un baldachin amenajat în incintă, spre închinarea pelerinilor. Sute de oameni au trecut pe la „cele mai de preţ odoare” ale monahilor de la Sihăstria, aşa cum le numea chiar stareţul Nectarie, într-un cuvânt adresat la finalul slujbei Privegherii din ajunul praznicului Schimbării la Faţă.

sursa: radiorenasterea.ro