Pelerini pe urmele sfinților mărturisitori transilvăneni la Kufstein, Austria

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului

Pelerini pe urmele sfinților mărturisitori transilvăneni la Kufstein, Austria

Sâmbătă, 16 octombrie 2021, s-a organizat cel de-al șaselea pelerinaj al Diasporei românești din spațiul german la locul pătimirii sfinților transilvăneni – cetatea Kufstein din munții Tirolului.

Acest pelerinaj, care se apropie calendaristic atât de cel al Cuvioasei Parascheva, cât și de cel al sfântului Dimitrie cel Nou, adună laolaltă credincioși ortodocși români veniți din diferite zone ale Austriei și Germaniei, dar și din România, pentru a-i cinsti pe Sfinții Visarion, Sofronie, Oprea și preoții Ioan din Galeș și Moise din Sibiel (data de prăznuire – 21 octombrie).

Pelerinajul a început prin oficierea Sfintei Liturghii arhierești de către Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei – Serafim Joantă în sobor numeros de preoți și diaconi în frumoasa catedrală de la poalele cetății, pusă la dispoziția noastră prin bunăvoința comunității romano-catolice. În cadrul Sfintei Liturghii arhierești, Înaltpreasfinția sa a hirotonit întru preot pe arhidiaconul Daniel Stan pe seama noii parohii din localitatea Kufstein, Austria.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a evidențiat importanța menținerii și transmiterii credinței ortodoxe, importanța cultivării rugăciunii prin participarea la sfintele slujbe, în contextul în care numărul credincioșilor ortodocși români trăitori în Austria și în Diaspora în general a crescut semnificativ. Sfinții mărturisitori transilvăneni, care au îndurat multe chinuri, depunând eforturi supraomenești, chiar cu prețul vieții pentru apărarea dreptei credințe în acea perioadă de prigoană din secolul al XVIII-lea, ar trebui să ne fie model de urmat și în contextul contemporan. Pentru a reuși să se urmeze exemplul sfinților este nevoie de întărire dumnezeiască, care se revarsă asupra oamenilor atunci când își asumă lupta cu ispitele vieții și cu păcatele personale, străduindu-se spre înmulțirea rugăciunii, a postului, al faptelor bune și prin împărtășirea cu Sfintele și de viață dătătoarele Taine. Părintele Mitropolit a explicat credincioșilor prezenți că sfinții mărturisitori au reușit în chip minunat să depășească lipsurile  și suferințele întrucât s-au făcut părtași harului Duhului Sfânt Care i-a și întărit.

Constituirea unei noi parohii, în care credincioșilor răsfirați prin diferite localități din regiunea respectivă li se oferă posibilitatea apropierii de Dumnezeu, este un prilej de mare sărbătoare și de bucurie netrecătoare. Momentul înălțător al hirotoniei, cu rugăciunile speciale rostite din cartea de cult numită Arhieraticon, a constituit punctul culminant alături de invocarea Duhului Sfânt peste Cinstitele Daruri de pâine și vin (Epicleza). Astfel, dacă la începutul Sfintei Liturghii au participat 13 preoți și trei diaconi, după Heruvic s-a ”prohirisit” cel de-al paisprezecelea preot din soborul de astăzi.

Pe locuitorii din zona parohiei chiriarhul i-a îndemnat să devină și ei mărturisitori, ducând vestea înființării acestei noi parohii și altora și să-l sprijine pe noul preot, căruia i-a făcut o caracterizare deosebită.

La finalul Sfintei Liturghii s-a citit acatistul sfinților transilvăneni și s-a oficiat slujba parastasului atât pentru toți cei adormiți din neamurile noastre, cât și pentru toți cei ce și-au aflat sfârșitul condamnați pe nedrept în acea fioroasă închisoare. Părintele Mitropolit Serafim a remarcat în încheiere că peste acele locuri se revarsă harul sfinților pătimitori, care mijlocesc la Dumnezeu pentru pelerini și pentru toți cei ce-i cinstesc și le prețuiesc jertfa aducătoare de multe roade.

La finalul slujbelor, ierarhul a mulțumit părintelui Mircea-Ioan Oniga de la Innsbruck care se îngrijește de organizarea acestui pelerinaj de aproape șase ani de zile, îndemnându-l ca în anii viitori să continue această tradiție și s-o dezvolte împreună cu noul părinte paroh din Kufstein.

După slujbă, pelerinajul a continuat cu vizitarea la pas a temniței-muzeu unde s-a citit o rugăciune și s-a intonat troparul sfinților mucenici și mărturisitori sub privirile curioase ale turiștilor vizitatori sau ale angajaților cetății Kufstein. Prin procesiunea făcută din biserică la pas spre cetate, pelerinajul reprezintă un prilej de mărturisire a credinței în centrul acestui frumos orășel de munte, animat de turiști în această frumoasă zi de toamnă.

A doua zi, duminică - 17 octombrie - ierarhul s-a aflat în mijlocul credincioșilor din orașul Innsbruck, capitala Tirolului. (Pr. Cătălin Florin Soare, Parohia St. Pölten - Austria)

Sursa: mitropolia-ro.de

Citește despre: