Pelerinii Crăciunului

Social

Pelerinii Crăciunului

    • Pelerinii Crăciunului
      Mănăstirea Durău

      Mănăstirea Durău

    • Pelerinii Crăciunului
      Mănăstirea Sinaia

      Mănăstirea Sinaia

    • Pelerinii Crăciunului
      Centrul Cultural Pastoral „Sf. Daniil Sihastrul“

      Centrul Cultural Pastoral „Sf. Daniil Sihastrul“

Crăciunul înseamnă bunătate, credinţă şi bucuria trăirii tradiţiilor strămoşeşti. Unul dintre locurile care mai păstrează încă acel parfum al sărbătorilor de altădată este Durăul. La Centrul Cultural Pastoral „Sf. Daniil Sihastrul“, ridicat la poalele muntelui sfânt al ortodoxiei - Ceahlău, se poate sărbători Naşterea Domnului Iisus Hristos într-o atmosferă ce îmbină credinţa cu tradiţia populară.

Pentru fiecare dintre noi, sărbătoarea Crăciunului are o conotaţie diferită, însă suma sentimentelor ce ne încearcă în acele zile este dată de bucuria de a dărui şi a primi în case lumina unui nou început, a Naşterii Pruncului Iisus. „Dăruind, veţi dobândi!“, astfel îi îndemna Nicolae Steinhardt pe cei de lângă el, iar în această perioadă, premergătoare Crăciunului, cu atât mai mult se cere să dăruim celor mai săraci dintre noi, celor mai puţin iubiţi dintre noi întrucât vom dobândi bucuria primirii cu sufletul curat a unei sărbători unice. Pe lângă sentimentul de împlinire a faptei celei bune, de Crăciun tindem să revenim la obârşii, să regăsim şi să trăim în simplitatea omului arhaic, cu tradiţiile satului de odinioară.

Un asemenea loc ce păstrează intacte credinţa şi tradiţia ţăranului autentic este comuna Ceahlău. Pitorescul se împleteşte cu spiritualitatea, în această zonă regăsindu-se numeroase monumente istorice şi de artă, aşezăminte de cultură şi case memoriale cu valoare de patrimoniu, biserici precum Biserica de lemn „Sf. Voievozi (1775) din satul Ceahlău, Biserica de lemn „Sf. Ana“ (1830) din satul Ceahlău, Palatul Cnezilor din satul Schitu (sec. XVI); schiturile Durău, Rapciuniţa şi „Ştefan cel Mare“ de pe Muntele Ceahlău.

Muzeul etnografic din satul Ceahlău păstrează dovezi ale tradiţiilor şi obiceiurilor localnicilor, iar obiceiurile tradiţionale pot fi admirate de turişti pe întreaga perioadă a sărbătorilor de iarnă.

Sărbătoarea Naşterii Domnului, la Centrul Cultural Pastoral „Sf. Daniil Sihastrul“

Centrul Cultural Pastoral „Sf. Daniil Sihastrul“, situat la poalele Muntelui Ceahlău, oferă servicii de cazare, masă şi agrement pe tot parcursul anului, fiind un punct de plecare pentru excursii montane, spre Vârful Toaca, Cascada Duruitoarea sau Lacul Izvorul Muntelui şi Barajul Bicaz. Potrivit reprezentanţilor Compartimentului „Turism şi pelerinaje“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în perioada 21-27 decembrie, turiştii pot opta pentru un pachet ce include trei nopţi de cazare (la alegere, în perioada amintită), la tariful de 120 lei/ persoană - cazare în Casa „Pelerinul“ (camere în regim single sau double, restaurant cu preparate savuroase şi o largă varietate de produse de post, cu laborator propriu de patiserie şi cofetărie, tv satelit, internet wireless, săli de conferinţe şi seminarii), respectiv 105 lei/ persoană - la vile (restaurant, TV satelit, săli de seminarii şi conferinţe, foişor), servirea mesei este opţională, iar turiştii pot participa la slujba de Crăciun de la Mănăstirea Durău, pot închiria sănii sau schiuri. Cei care doresc pot opta pentru masa festivă de Crăciun, al cărui tarif este de 100 de lei de persoană. „Copiii cu vârsta de până la 7 ani au gratuitate, iar cei cu vârsta între 7 şi 15 ani beneficiază de 50% reducere din tarif“, potrivit informaţiilor oferite de Compartimentul „Pelerinaje şi turism“ al MMB.

Crăciunul la Mănăstirea Sinaia

O oportunitate de a descoperi cum întâmpină sărbătoarea Crăciunului creştinii de la poalele Munţilor Bucegi este reprezentată de pelerinajul organizat de Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“, parte integrantă a Compartimentului „Pelerinaje şi turism“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în perioada 23-26 decembrie, cu trei nopţi de cazare în staţiunea Sinaia. Duminică, 23 decembrie, pelerinii vor pleca spre Sinaia pe traseul Iaşi - Oituz - Braşov - Predeal - Sinaia, cazarea făcându-se în Sinaia, la Hotel Bulevard. În ajunul Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, aceştia se vor ruga la Mănăstirea Sinaia şi Mănăstirea Caraiman, vor participa la o serie de convorbiri duhovniceşti cu părintele Gherontie Puiu şi la o cină festivă de Crăciun.

În prima zi de Crăciun, turiştii vor vizita staţiunea şi vor putea participa la Sf. Liturghie, iar miercuri, 26 decembrie, se va vizita Câmpina, cu Castelul „Iulia Hasdeu“, dacă va fi deschis, şi Casa Memorială Nicolae Grigorescu, iar pe drumul de întoarcere se va face o scurtă oprire la Mănăstirea Ghighiu (jud. Prahova), ridicată în urmă cu mai bine de patru secole, în mijlocul unei păduri care făcea parte din legendarii Codri ai Vlăsiei. Credincioşii vin aici în număr mare ca să se roage la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă tocmai din Siria, şi la un izvor tămăduitor. În tariful de 530 lei/persoană este inclus transportul, cazare 3 nopţi la Hotel Bulevard din Sinaia, în camere duble, micul dejun şi cina, cina festivă de Crăciun şi însoţitor din partea Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“.

Centrul Cultural Pastoral „Sf. Daniil Sihastrul“ este situat în incinta Mănăstirii Durău, într-un peisaj montan magnific la poalele Ceahlăului. Înfiinţat în 1990 din iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Centrul Cultural Pastoral „Sf. Daniil Sihastrul“, din staţiunea Durău, desfăşoară activităţi pastoral-misionare, cultural-sportive şi social-filantropice pe principiul fundaţiilor în regim nonprofit, fiind organizat ca subunitate a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Citește despre: