„Performanța”, tema aleasă de comunitatea „Varlaam Mitropolitul” pentru anul şcolar 2015-2016

Educaţie

„Performanța”, tema aleasă de comunitatea „Varlaam Mitropolitul” pentru anul şcolar 2015-2016

Azi, în prima zi a noului an şcolar, a sunat clopoţelul şi pentru elevii Şcolii „Varlaam Mitropolitul“, instituţie de învăţământ patronată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Plini de bucurie, dar şi de emoţie, copiii au participat, alături de părinţi şi bunici, la slujba religioasă de binecuvântare oficiată pe terenul de sport al școlii. În premieră, în cadrul festivității de deschidere a vorbit violonistul Alexandru Tomescu, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică, iar Orchestra județeană pentru copii și tineret „Mugurelul” din Suceava a susținut un recital.

În spiritul valorilor Școlii „Varlaam Mitropolitul”, tema aleasă pentru întreaga comunitate Varlaam în anul şcolar 2015-2016 va fi performanţa, după cum a subliniat în cuvântul de deschidere Cristina Gheorghe, director executiv al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul“. De asemenea, părintele Hristostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, a arătat că pentru a ajunge la performanță, e nevoie de cooperarea a celor trei piloni principali - Biserica, Familia și Școala: „În actul educativ, e foarte important să știi cu adevărat cine ești, de unde vii și care este scopul existenței tale.  Orice demers al Școlii Varlaam Mitropolitul, pentru a fi de real folos, trebuie să aibă trei picioare, după cum ne-a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan - Biserica, Familia și Școala. Fiecare dintre acești trei stâlpi trebuie să contribuie cu profunzimea, adâncimea și înălțimea care le caracterizează. De aceea, îi încurajez și pe membrii echipei de management ai Fundației Varlaam Mitropolitul, cât și pe profesori, dar și pe părinți și elevi, să-și descopere adâncimile lăuntrice și, conectându-se la acestea, să-și tragă puterea de a merge mai departe, spre înălțimi”.

Alexandru Tomescu: „Trebuie să fim pasionați de ceea ce facem; e necesar să contribuim și cu sufletul, nu numai cu mintea”

„Este o șansă extraordinară să poți tranforma în profesie ceva ce-ți place foarte mult. Cred însă că, indiferent de profesia pe care ne-o alegem, trebuie să fim pasionați de ceea ce facem; e necesar să contribuim și cu sufletul, nu numai cu mintea. Atunci când realmente crezi și realmente participi cu toată ființa ta la ceea ce faci, atunci poți ajunge departe și dispui de resursele necesare să împlinești lucruri aparent imposibile. Eu sunt convins că, atunci când ne-a creat, Dumnezeu a pus în fiecare dintre noi un grăunte, o sămânță bună. Sarcina noastră în timpul vieții este să aflăm care este această sămânță, să o găsim, să descoperim acel talent la care noi suntem cei mai buni, și, odată ce l-am descoperit, să înțelegem că aceea este menirea și sensul vieții noastre, pe care trebuie să le urmăm cu obstinație”, a fost mesajul transmis de  Alexandru Tomescu elevilor Școlii „Varlaam”.

Scopul Şcolii „Varlaam Mitropolitul“ este acela de a îmbina latura cunoaşterii cu cea afectiv-atitudinală necesare formării personalităţii copilului din perspectiva valorilor creştine, într-o atmosferă de cooperare, şi nu de concurenţă sau de presiune exterioară. Programa şcolară respectă Curriculumul naţional avizat de Ministerul Educaţiei, dar cu acele adaptări necesare astfel încât să le fie oferită elevilor o perspectivă unitară şi coerentă asupra disciplinelor de studiu.

Citește despre: