Perioada Triodului începe duminică, 13 februarie

Biserica Ortodoxă Română

Perioada Triodului începe duminică, 13 februarie

    • Perioada Triodului începe duminică, 13 februarie
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

În Biserica Ortodoxă începe, odată cu Duminica Vameşului şi a Fariseului (13 februarie) perioada Triodului. Această perioadă specială din punct de vedere liturgic se încheie în Sâmbăta Mare (înainte de Paști), având în total 10 săptămâni.

Etimologic, termenul „triod” vine din limba greacă, de la „triodion”, format din cuvintele „tria” (trei) și „odi” (odă), și înseamnă cântare sau imn în trei ode sau strofe. Din punct de vedere practic, în viața liturgică, Triodul are două sensuri:

a) Cartea de cult în care sunt cuprinse textele și cântările din această perioadă liturgică. Numele cărții vine de la numărul celor trei cântări (de regulă) din canoanele Utreniei, spre deosebire de cele cuprinse în Octoih sau Minei (opt sau nouă). Cele mai multe cântări din Triod au fost compuse de Sfântul Teodor Studitul și de fratele său, Iosif Studitul, care au completat opera imnografică a Sfinților Cosma al Maiumei și Andrei Criteanul.

b) Așa cum am văzut, Triodul și este una dintre cele trei mari perioade ale anului liturgic, care ţine de la Duminica Vameşului şi a Fariseului (cu trei săptămâni înainte de începutul Postului Paştilor), până la Duminica Paştilor. După cum arată părintele Ene Braniște, primele trei săptămâni din această perioadă constituie un timp de pregătire duhovnicească în vederea începerii postului, iar restul de şapte săptămâni - adică insuşi Postul Paştilor - este vremea de pregătire, prin pocăinţă, post şi ruşăciune, pentru a ne învrednici de marea sărbătoare a Învierii Domnului, precedată de amintirea Patimilor Celui ce S-a răstignit pentru noi.

Primele trei săptămâni ale Triodului, înainte de începutul Postului Mare, sunt considerate săptămâni pregătitoare. De ce? Pentru că ne introduc, în mod gradual, în atmosfera duhovnicească a postului. Dacă în prima săptămână nu se postește deloc, în cea de-a doua săptămână, cea care urmează Duminicii Fiului Risipitor, se postește miercurea și vinerea. După Duminica Înfricoșatei Judecăți nu se mai mănâncă carne, ci doar ouă, pește și produse lactate.

Postul Mare va începe în lunea de după Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (sau Duminica lăsatului sec de brânză) și se va încheia în Duminica Floriilor, după care începe Săptămâna Sfintelor Pătimiri care precede Slăvitul Praznic al Învierii Domnului.

Perioada Triodului este un adevărat ghid duhovnicesc de înălţare a omului din păcat, oferindu-i acestuia pe tot parcursul Postului Mare povățuirea necesară pentru a ajunge la bucuria Învierii.

Citește despre: