Peste 3000 de tineri din întreaga lume au trăit bucuria întâlnirii în Piața Mare din Sibiu

7 Septembrie 2018 11:18 Arhiepiscopia Sibiului

Cea de-a cincea ediție a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) a fost deschisă joi, 6 septembrie, în Piața Mare din Sibiu. Inima cetății transilvănene a fost plină de tineri din toată țara și din Bisericile ortodoxe din întreaga lume, mândri să poarte steagurile locurilor de unde provin și portul popular, să aducă la Sibiu cântul și tradițiile vechi din toate regiunile țării și din îndepărtate locuri unde Ortodoxia aduce binecuvântare, speranță și iubire de Dumnezeu și față de oameni, din țări precum Grecia, Cipru, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii, Germania, Italia, Spania, Portugalia, Turcia, Franța și mai multe state africane.

Festivitatea deschiderii oficiale a ITO 2018 a fost un adevărat spectacol al tinereții și al bucuriei de a trăi frumos credința străbună. Tinerii au fost primiți de gazde în Piața Mare, alături de oaspeți de seamă veniți să binecuvânteze această manifestare unică, să-i încurajeze pe inimoșii participanți, să le vorbească și să-i asculte. Organizatorii au pregătit două scene în Piața Mare pentru ca festivitatea să capete amploare unei adevărate sărbători a tinereții. Pe scena mare au urcat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, ierarhi din Bisericile Ortodoxe surori și din eparhii ale țării, secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi, consilierul din cadrul Ministerului Educației Naționale, Romeo Moșoiu, prefectul județului Sibiu, Adela Muntean, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Marcel Luca, primarul Sibiu, Astrid Fodor, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Ioan Bondrea, rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, generalul Ghiță Bârsan, ambasadorul Emil Hurezeanu, precum și alți numeroși oaspeți.

După intonarea imnului de stat de către fanfara militară și grupul vocal „Anatoly” din Brașov, a urmat prezentarea delegațiilor participante din țară și din străinătate. Moderatorii serii au fost omul de televiziune Dan Negru, actorul Ovidiu Cuncea și actrița Alexandra Șerban-Zavate.

Atmosferă de sărbătoare

Festivitatea a continuat cu o slujbă de Te Deum oficiată de Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza. După slujba religioasă au urmat cuvintele de salut adresate tinerilor de IPS Mitropolit Laurențiu, PF Părinte Patriarh Daniel și de oficialitățile prezente.

În a doua parte a festivității organizatorii au pregătit tinerilor mai multe surprize. Spectacolul artistic a fost deschis de grupul vocal „Anatoly” care a interpretat pricesne, iar mai apoi alături de ei au urcat pe scenă interpreții Marcel Pavel, Vlad Miriță și Iordache Basalic. Acestora li s-au adăugat corul de copii „Concertino” din Gura Râului, corul Parohiei din Irești, Vrancea, preotul Doru Gheaja și pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre. Piața Mare a răsunat de pricesnele, cântecele patriotice și populare pregătite de artiștii invitați. Spectacolul a conținut și momente de poezie oferite de actorul Florin Coșuleț, sceneta „Meșterul Manole” interpretată de studenți la actorie și membri ai Ansamblului „Junii Sibiului”.

Spectacolul a adus bucurie și entuziasm în rândul tinerilor care au cântat în Piața Mare alături de cei de pe scenă, s-au prins în hore, au aprins lumini și au intonat într-un cor de mii de glasuri imnul ITO 2018.

În cadrul festivității a fost adusă torța ITO 2018 care va fi înmânată la finalul manifestării delegației Arhiepiscopiei Craiovei, gazdele de anul viitor al tinerilor ortodocși din întreaga lume.

Vezi și: (Foto) Deschiderea ITO 2018: Unitatea, Credinţa şi Neamul au făcut spectacol în Piaţa Mare

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

Ultimele din categorie