„Pisanii de azi şi de demult“, rostite între zidurile Goliei

Prezentare de carte

„Pisanii de azi şi de demult“, rostite între zidurile Goliei

Vineri după-amiază, în faţa casei diaconului Ion Creangă din incinta Mănăstirii Golia, a avut loc o autentică şezătoare literară, prilejuită de lansarea cărţii „Pisanii de azi şi de demult“  a scriitorului Grigore Ilisei.

Curtea primitoare a Mănăstirii Golia a găzduit vineri un eveniment cultural de ţinută, al cărui protagonist a fost ziaristul şi scriitorul Grigore Ilisei. Lansarea ultimei sale cărţi, „Pisanii de azi şi de demult“, s-a bucurat de un public numeros şi select. Academicianul Valeriu D. Cotea, prof. univ. Viorel Munteanu, fostul rector al Universităţii de Arte din Iaşi, istoricul Ion Solcanu, alături de numeroşi scriitori, actori, profesori universitari, preoţi şi teologi, au fost prezenţi la această veritabilă şezătoare literară.

„Aşa cum ne dorim să fim prezenţi unde sunt marii noştri duhovnici, pentru că acolo simţim că lucrează harul lui Dumnezeu, tot aşa putem vorbi şi aici de un har, care sălăşluieşte de multă vreme peste domnul Grigore Ilisei, însă este convertit în har scriitoricesc, în har jurnalistic. Căci domnul Ilisei spovedeşte şi el de multă vreme ceva: spovedeşte limba română. O curăţă de multe păcate, o înmiresmează, o îmbogăţeşte, o adânceşte şi, poate ceea ce este cel mai important, o eternizează“, a apreciat pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, în deschiderea evenimentului, adresând, totodată, un cuvânt de binecuvântare din partea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Ultima apariţie editorială a lui Grigore Ilisei aduce publicului cititor crâmpeie dintr-o lume apropiată scriitorului fiu de preot - încă din copilărie:  ortodoxia moldavă, cu duhovnicii, cu locurile şi cu ctitoriile sale. „Sunt fericit că pot fi o cutie de rezonanţă a unei lumi în care am deschis ochii. Am socotit că era de datoria mea să vorbesc de partea luminoasă a acestei lumi, pentru că avem nevoie de această împărtăşire pentru a putea fi mai puternici în a răzbi într-o lume plină de conflicte, de tulburări“, a explicat autorul cărţii.

„Dincolo de ceea ce înseamnă această lucrare, pe care v-o recomandăm din perspectivă culturală şi teologică, se vede omul apropiat al Bisericii, fiul de preot“, a apreciat şi pr. prof. Ioan Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.

Cartea înmănunchează, în fapt, o serie de tablete ce şi-au extras seva din acest univers luminos, apărute, în decursul ultimelor două decenii, în rubrici de cultură din presa ieşeană. O pisanie de folos, ce doreşte a înscrie în cititor accentul, puterea şi mlădierea vechilor ziceri. Titlul cărţii este chiar titlul rubricii în cadrul căreia Grigore Ilisei a publicat în „Ziarul Lumina“ o parte dintre aceste tablete. „Cartea pe care o prezentăm astăzi  evocă fapte şi realizări extraordinare, survenite pe tărâmul vieţii Bisericii Ortodoxe Române cu deosebire, căci vorbim de ridicarea unor noi lăcaşuri bisericeşti, ctitorii şi zidiri de mănăstiri, de isprăvi arhitecturale şi cărturăreşti, precum şi de duhovnici strălucitori, de preoţi carismatici, de maici luminate şi inspirate. Într-o lume în care duhul contestaţiei şi al scepticismului face regulile, a veni cu o carte în care doar afirmi, elogiezi şi închini elogii celor vrednici de toate elogiile e un lucru rar“, a subliniat  prof. univ. dr. Lucia Chifor, de la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi.

Seara a fost completată de lectura a două dintre aceste pisanii de către actorii Sergiu Tudose şi Cornelia Gheorghiu de la Teatrul Naţional Iaşi.

„Pisanii de azi şi de demult“ a apărut în luna aprilie a acestui an, la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, cu binecuvântarea IPS Teofan. Cartea a fost lansată în luna iulie şi la Fălticeni, locul de baştină al scriitorului Grigore Ilisei.