„Plec de la Sfânta Parascheva cu o pace sufletească“
Manifestările prilejuite de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva s-au încheiat. Mii de pelerini încă îşi îndreptau ieri paşii spre Catedrala mitropolitană din Iaşi şi se aşezau la rând pentru a se închina moaştelor Sfinţilor Parascheva şi Teofil, cel nebun pentru Hristos. Hramul din acest an s-a bucurat de prezenţa a peste 130.000 de credincioşi din ţară şi străinătate.
Pelerinii din toată ţara au continuat ieri să vină la Iaşi pentru a se închina moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos. Spre deosebire de cei care au trecut prin dreptul cinstitelor moaşte duminică, 14 octombrie, după ce au stat în frig şi ploaie, ieri timpul de aşteptare nu a depăşit mai mult de patru ore.
Programul liturgic la Catedrala mitropolitană din Iaşi a continuat duminică seara cu Privegherea în cinstea Acoperământului Maicii Domnului. Ca şi în zilele precedente, la slujbă au participat sute de pelerini care au trecut prin dreptul raclelor celor doi sfinţi, dar şi numeroşi ieşeni. Ieri-dimineaţă s-a oficiat Sfânta Liturghie şi slujba Acatistului. Credincioşii care au trecut ieri prin dreptul raclelor Sfinţilor Parascheva şi Teofil erau din localităţile apropiate oraşului Iaşi, dar şi din alte zone ale ţării. „Am venit la Iaşi de ieri (n.r. duminică), însă am rămas peste noapte la Mănăstirea Hadâmbu, unde ne-am închinat icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului. În ceilalţi ani stăteam mai bine de 24 de ore la rând, însă acum a vrut Sfânta Parascheva să stăm mai puţin. M-am rugat pentru ajutor, pentru sănătate, pentru sporul casei şi pentru pace în ţară“, a spus Lilia Roşu din Vrancea. „M-am rugat pentru sănătate, pentru înţelegere în familie, pentru copiii noştri şi pentru tot binele din lume. Plec de la Sfânta Parascheva cu o pace sufletească! Am cumpărat câteva icoane pentru cei dragi, cărora le vom mărturisi bucuria pe care am trăit-o aici. Îi vom îndemna pe toţi cei pe care îi cunoaştem să vină la Sfânta Parascheva pentru că este mult folositoare“, a declarat Viorel Tătăruşanu din Bucureşti. O parte dintre cei care au trecut prin dreptul cinstitelor moaşte au rămas în apropierea baldachinului pentru a mulţumi Ocrotitoarei Moldovei pentru darurile primite şi pentru a o ruga să înalţe cererile lor către tronul Preasfintei Treimi.
Mii de pelerini aşteptau ieri să o cinstească pe Sfânta Cuvioasă
Potrivit maiorului Marius Ţăranu, ofiţer de relaţii publice la Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău, ieri-dimineaţă, la rând aşteptau 12.000 de oameni pentru a se închina la racla Sfintei Parascheva şi a Sfântului Teofil. „Condiţiile meteo au fost nefavorabile şi de aceea peste 900 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale“, a spus maiorul Marius Ţăranu, care a amintit că la finalul pelerinajului toţi jandarmii care au asigurat ordinea în cele cinci zile de sărbătoare se vor închina la moaştele celor doi sfinţi.
În buna organizare a hramului Sfintei Parascheva s-au implicat Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, instituţii ale autorităţilor locale şi naţionale, forţe de ordine, dar şi organizaţii nonguvernamentale. Aici amintim: sectoarele Centrului eparhial Iaşi, ostenitorii Catedralei mitropolitane din Iaşi, preoţii şi credincioşii din parohiile protopopiatelor Arhiepiscopiei Iaşilor, Jandarmeria Română (Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureş), Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi, Primăria municipiului Iaşi, Poliţia Locală Iaşi, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţe (IGSU) din Iaşi, Centrul Medical „Providenţa“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi Români (AMFOR), Crucea Roşie, Serviciul de Ambulanţă Iaşi, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) - filiala Iaşi, precum şi alte organizaţii.
Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost introduse aseara in Catedrala mitropolitana din Iasi unde pelerinii inca prezenti la rand s-au putut inchina in continuare. Procesiunea a fost condusa de PS Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, alaturi de un sobor de preoti si diaconi.