Poetul Mihai Eminescu a fost comemorat la Mănăstirea Putna

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, împlinirea a 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu a fost sărbătorită în acest an la Mănăstirea Putna.

Vineri, 15 ianuarie 2021, s-a săvârșit slujba Parastasului de către părinții mănăstirii. Totodată, s-au depus coroane de flori la statuia poetului din incinta așezământului monahal. La eveniment au mai luat parte reprezentanți ai Centrului Cultural „Bucovina”- Consiliul Județean Suceava, membri ai Societății Scriitorilor Bucovineni, elevi și profesori de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus și membri ai ASCOR Suceava.

În continuare, tinerii Grupului vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus au susținut un recital de cântece și poezii, intitulat „Dor de Eminescu”.

La final, părintele stareț al Mănăstirii Putna, arhim. Melchisedec Velnic, a amintit că anul acesta, pe 15 august, se vor împlini 150 de ani de la prima serbare a românilor de pretutindeni, organizată de Mihai Eminescu la Putna. Cu acest prilej, părintele stareț a relatat că în cadrul unei discuții cu Excelența Sa Doamna Consul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, s-a ivit ideea de a reface drumul lui Eminescu către Putna din 1871, pentru care ar trebui redeschis punctul de frontieră Vicov – Crasna: „15 ianuarie 1871 - 15 ianuarie 2021. Anul acesta, în data de 15 august se vor împlini 150 de ani de la Marea Serbare organizată de Mihai Eminescu la Putna. Sunt multe gânduri și multe doruri ale noastre. Ieri, la pomenirea Sfântului Vasile cel Mare pe calendarul neîndreptat, i-am vizitat pe frații români din Bucovina, partea ucraineană. Am fost la Storojineț, la Crasna și la Voloca. Într-o discuție cu Excelența Sa Doamna Irina – Loredana Stănculescu, Consulul General a României la Cernăuți, a apărut ideea să refacem drumul parcurs în 1871 de Eminescu spre Putna. Știm că a plecat de la Cernăuți, a trecut pe la Storojineț, a dormit la Crasna, unde a adulmecat mirosul de cozonaci pe care îl făceau mătușile din Crasna pentru Serbarea de la Putna, iar de acolo s-a îndreptat și a ajuns, pe la Vicov, la Putna. Am propus Doamnei Consul ca până atunci poate se va redeschide punctul de frontieră de la Vicov - Crasna în partea cealaltă”.

***

Mihai Eminescu a fost inițiatorul organizării Primei serbări a românilor de pretutindeni, care a avut loc la Mănăstirea Putna în 15 august 1871. În amintirea acestui eveniment, în anul 1926, membrii societății Arboroasa a studenților români din Cernăuți au organizat o altă serbare la Putna și au adus bustul poetului realizat de Oscar Han.

Mănăstiri: Mănăstirea Putna

Ultimele din categorie