Pomenirea eroilor la Monumentul de la Stânca Roznovanu
La troița de la Stânca Roznovanu, din comuna Victoria, județul Iași, a avut loc, joi, 22 iunie, la inițiativa Parohiei „Sfânta Cuvioasa Parascheva” și „Duminica Tuturor Sfinților" – Stânca, şi a Primăriei comunei Victoria, comemorarea eroilor români căzuți la datorie, pentru întregirea neamului românesc şi pentru apărarea hotarelor țării, în urma bătăliilor purtate pe aceste meleaguri.
Cu acest prilej, a fost săvârșită o slujbă de pomenire a eroilor români de către părintele protopop Florin Călugăru, alături de un sobor de șapte preoţi din Protopopiatul Iaşi I, iar un cor de elevi de la școala din comuna Victoria a dat răspunsuri la strană în cadrul slujbei și au intonat cântece patriotice.
În continuare, pr. Florin Călugăru, în cuvântul său de învățătură, după ce a adus un elogiu eroilor români pomeniți cu acest prilej, a subliniat importanța sacrificiului lor ca noi să rămânem uniți sub același steag. Trei tipuri de oameni rămân cu predilecție în memoria unui popor: geniul, sfântul și eroul.
„Eroul s-a făcut remarcat prin faptele sale de vitejie, prin apărarea onoarei poporului din care face parte și și-a dobândit un loc bine conturat în panteonul oricărei națiuni. Eroul se bucură de o apreciere, uneori încă din timpul vieții, primită de la concetățenii săi, iar autoritățile de stat îi recunosc meritele deosebite și contribuția vitală în bunul mers al societății din care face parte prin diferite ordine pe care i le înmânează. Geniul îl admiri, eroului îi ești recunoscător, iar sfântului te rogi. Fiecare statut, distinct unul de altul și specific vocației omului, dar și libertății fiecăruia, arată multitudinea darurilor și modul cum acestea pot fi lucrate. Ce unește în mod fundamental un geniu, un erou și un sfânt e umanitatea lor, dar, în același timp, firea lor omenească îi deosebește în aceeași măsură prin direcția în care este folosită și prin modul în care și-au folosit abilitățile cu care au fost înzestrați.”
Daniel Crețu, primarul comunei Victoria a subliniat, de asemenea, importanța organizării slujbelor de pomenire pentru toți soldații căzuți la datorie pentru apărarea patriei și a neamului românesc.
La final, părintele paroh Adrian Miron a mulțumit părintelui protopop Florin Călugăru și părinților prezenți pentru participare, precum și autorităților locale pentru frumoasa colaborare.