Pomenirea Eroilor la Nürnberg și Ulm, de Ziua Națională

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului

Pomenirea Eroilor la Nürnberg și Ulm, de Ziua Națională

Ca și în anii trecuți, Ziua Națională a României a fost prilej de pomenire a eroilor neamului, care în timpul Primului Război Mondial și-au găsit sfârșitul departe de Țară. În două din cele peste 70 de cimitire din Germania, unde odihnesc soldați români, anume Cimitirul de Sud din Nürnberg și Cimitirul Central din Ulm, a fost săvârșită slujba parastasului și a fost evocată viața grea a acestor ostași în detenție, precum și curajul, jertfa și devotamentul tuturor celor care au luptat pentru idealul Unității Naționale.

Ieromonahul Ioan Popoiu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Germaniei, și nou-înființata comunitate parohială a Bisericii Ortodoxe „Sfâmtul Vasile” Nürnberg II – Langwasser i-a comemorat cu anticipație duminică, 28 noiembrie, înaintea Zilei Naționale a României, pe cei 15 eroi români din Primul Război Mondial care odihnesc în Cimitirul de Sud din Nürnberg, alături de soldați germani, ruși și de alte naționalități. „Aceștia au fost luați prizonieri în urma avansării austro-germane în teritoriul românesc (Oltenia, Muntenia și Dobrogea) la sfârșitul anului 1916, fază a războiului care a culminat cu vestitele bătălii de la Oituz, Mărășești și Mărăști (vara anului 1917)”, scrie Ieromonahul Ioan Popoiu într-un articol dedicat lor, publicat de doxologia.ro. Despre ei nu sunt multe informații, însă se presupune că au fost repartizați în lagărul local pentru prizonieri de la Russenwiese și au murit în ianuarie-iunie 1917, probabil din cauza condițiilor precare de cazare și hrană, coroborate cu izbucnirea unor epidemii (holeră, tifos, dar și tuberculoză) care au secerat în acel an zeci de mii de vieți.

În seara de 1 decembrie, pr. Sebastian Suciu și credincioșii Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Ulm și Neu Ulm împreună cu Ieromonahul Ioan Popoiu au participat la o slujbă de pomenire în Cimitirul Central din Ulm, unde sunt înmormântați 99 de soldați români care au decedat în lagărul local din Gänsenwiese, în 1917-1919 în condiții asemănătoare celor de la Nürnberg. Prin consultarea unei arhive locale, au fost identificate de curând numele a 95 dintre cei 99 de soldați, precum și anul nașterii, apartenența militară (regimentul și divizia), data decesului precum și numărul mormântului din parcela 82, acolo unde au fost îngropați, în special în timpul primei conflagrații mondiale, peste 2000 de soldați (majoritatea acestora, germani și ruși). Între timp parcela a fost nivelată, astăzi nemaiputându-se identifica mormintele individuale. În schimb se păstrează un monument din piatră, în formă de sarcofag, ridicat prin contribuția supraviețuitorilor români ai lagărului, la scurtă vreme după încheierea războiului. 

Harta tuturor cimitirelor din Germania, dar și din celelalte țări vest-europene unde se găsesc morminte ale soldaților români căzuți în cele două războaie mondiale, poate fi consultată aici, crucile albastre indicând morminte din Primul Război Mondial, iar crucile galbene pe cele din cel de-Al Doilea Război Mondial. Ea a fost publicată în luna octombrie a.c., fiind în curs de extindere și completare cu necropolele și monumentele din Cehia, Slovacia și Ungaria.

Anul 2021 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României şi Anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul, ceea ce a oferit prilejul de a pune în valoare rolul diasporei românești și importanța liturgică şi culturală a cimitirelor.

sursa: mitropolia-ro.de

Citește despre: