Pomenirea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Bartolomeu Anania, la 10 ani de la trecerea în veșnicie, la Mănăstirea Dragomirna
Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, în paraclisul de iarnă al Mănăstirii Dragomirna, un sobor de preoți, condus de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a oficiat slujba parastasului pentru vrednicii de pomenire Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, și Luca Stroici, logofăt al Țării Moldovei și ctitor al Dragomirnei.
Pentru că în 2021 se împlinesc 100 ani de la naşterea părintelui mitropolit Bartolomeu Anania și 10 ani de la trecerea la cele veșnice, Preasfinția Sa a amintit de manifestările culturale desfășurate în anii trecuți la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, la inițiativa Asociaţiei Şcolare Sucevene pentru Educaţie şi Dezvoltare.
Simpozionul „Valori naţionale în creaţia Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, aflat anul acesta la a VIII-a ediție, are scopul de a readuce în actualitate aspecte din opera teologică, ştiinţifică şi literară a celui care a fost iubitor de carte, de Biserică și de Neam. Din cauza perioadei pandemice, sesiunea de comunicări se va desfășura în luna iunie a acestui an.
Personalitatea marelui ierarh și cărturar Bartolomeu Anania a fost evocată de părintele consilier arhid. Vasile M. Demciuc. „Îi plăcea în mod special să se întâlnească cu tinerii studenţi, cu cadrele didactice din universităţi, subliniind întotdeauna rolul important pe care îl are în societatea contemporană întărirea legăturilor dintre Biserică şi Şcoală. În toate aceste relaţii luminoase, părintele mitropolit Bartolomeu punea accent pe înţelepciunea şi bunătatea sufletului românesc, unind smerenia cu speranţa; la fiecare conferinţă a sa punea accent pe valorile Ortodoxiei românesti, cu deschiderea ei spre alte Biserici si popoare, potrivit Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos.”
Părintele consilier a vorbit și despre zestrea lăsată de mitropolitul și omul de cultură Bartolomeu Anania neamului românesc. „Această moştenire spirituală o vedem în mulţimea cărţilor publicate, a bisericilor restaurate ori construite din temelii, pictate şi sfinţite, precum şi în deschiderea spre dialog şi cooperare cu multe instituţii şi organizaţii academice, culturale şi umanitare din ţară şi străinătate.”
Alături de obștea mănăstirii, la parastas au mai participat o delegație a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, precum și membri ai Asociației Şcolare Sucevene pentru Educaţie şi Dezvoltare.
Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic „Crinii țarinii” al Mănăstirii Dragomirna.
În încheiere, Preasfințitul Părinte Damaschin a recitat o poezie deosebită a Mitropolitului Bartolomeu, Confessio.
Înaltpreasfințitul Bartolomeu Valeriu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, a fost cunoscut și ca om de cultură, scriitor, poet, eseist și dramaturg al literaturii românești.
S-a născut la 18 martie 1921 în localitatea Glăvile din județul Vâlcea, din tată ardelean și mamă olteancă, fiică de preot. În anul 1942 a fost tuns în monahism cu numele de Bartolomeu, la Mănăstirea Antim din București. Fiind directorul bibliotecii patriarhale, în anul 1958 a fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică şi 10 ani de degradare civică, în baza articolului 209, punctul 1, Codul Penal, „pentru crima de uneltire contra ordinii sociale”. A fost închis până în 1964, când a beneficiat de un decret de grațiere, la Jilava, Pitești și Aiud. Perioada detenției a fost una roditoare în ceea ce privește compunerea mai multor texte, „scrise pe creier”, lucrări pe care le-a publicat în perioada următoare.
Între anii 1965 și 1976, și-a desfășurat activitatea în cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Române din America şi Canada, continuând, în tot acest timp, îndeletnicirea de scriitor. În anul 1966 a publicat poemul dramatic Miorița, apărut la Editura de Stat pentru Literatură și Artă din București. Au urmat peste 40 de volume de literatură.
În anul 1993, a fost numit Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, iar în anul 2006 a devenit Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.
La 31 ianuarie 2011, cărturarul și ierarhul Bartolomeu Valeriu Anania s-a mutat în veșnicie. Este și astăzi aproape de semeni prin operele sale literare, prin cuvintele de învățătură și prin activitatea Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”. Scopul acesteia este acela de a-i susține pe tinerii merituoși, dar lipsiți de posibilități financiare, cu burse de studiu din fonduri proprii. (Irina Ursachi)