Pompierii ieșeni au începând de astăzi un nou lăcaș de rugăciune: Capela, închinată Sfinților Iosif de la Partoș și Efrem cel Nou, binecuvântată de IPS Teofan
În această după-amiază, 7 aprilie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a binecuvântat noua capelă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” – Detașamentul 1 de Pompieri Iași, închinată Sfântului Iosif de la Partoș, ocrotitorul pompierilor, și Sfântului Efrem cel Nou.
Lăcașul pompierilor militari a devenit neîncăpător pentru cadrele și ieșenii care au dorit să participe la momentul de binecuvântare al capelei. Slujba a fost oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan, dimpreună cu un sobor de clerici din unitățile militare și din parohiile orașului, în prezența oficialităților și a reprezentanților personalului Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” - Detașamentul 1 de Pompieri Iași.
Viața nu este doar cu cer senin, știți foarte bine, avem probleme în viața de familie, în viața societății, uneori chiar și la serviciu, și Biserica este așezată acolo să te încurajeze, să nu intri niciodată în panică, să nu cazi niciodată în deznădejde, pentru că mai este și ziua de mâine, mai este și posibilitatea ridicării, și chiar dacă ai trecut printr-un moment de cumpănă, nu acesta are ultimul cuvânt. De aceea, vă mulțumesc domnule general, dumneavoastră și colaboratorilor dumneavoastră, vă mulțumesc părinte Claudiu, dumneavoastră și colaboratorilor dumneavoastră, că ați îndrăznit în vremuri în care, slavă Domnului, se zidesc biserici, dar uneori zidirea unei biserici mai naște și controverse, că dumneavoastră ați îndrăznit, domnule general, părinte, și dumneavoastră, cei de față și cei care într-o formă sau alta sunteți la rădăcina existenței acestei capele, să aduceți zidirea la stadiul la care se află și să îndrăzniți, să nădăjduiți și în zidirea unei biserici de piatră, iar dacă este locul și oameni precum dumneavoastră, nu am vreo îndoială că acest lucru se va împlini, cum nădăjduim într-o bună zi să se împlinească același lucru și în orașul Piatra Neamț și în Botoșani, a mărturisit Înaltpreasfințitul Părinte Teofan în cuvântul său de recunoștință.
Pentru meritele depuse la amenajarea spațiului liturgic, precum și pentru întreaga activitate în cadrul ISU Iași, părintele capelan Claudiu Mihai Patrașcu a primit rangul de iconom stavrofor. Totodată, Generalul de brigadă Ionuț Ciprian Grădinaru, Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” Iași, precum și ofițerii, pompierii militari și binefăcătorii lăcașului au primit din mâna ierarhului diplome și distincții de vrednicie.
Este un moment istoric pentru că anul acesta a împlinim 190 de ani de când s-a înființat prima unitate de pompieri și este un moment istoric pentru că, din mila Bunului Dumnezeu, am reușit să ridicăm acest paraclis, din dragostea colegilor, cu sprijinul instituției. Aș vrea să evidențiez munca tuturor colegilor care s-au implicat în amenajarea acestui paraclis, o muncă pe care au făcut-o cu toată inima, cu toată dragostea, în sensul că nimeni nu a venit să lucreze aici fără să o facă sincer și curat. Nu a venit nimeni să facă treaba aici, la ordin, ci au venit pentru că și-au dorit să aibă o biserică în mijlocul instituției din care fac parte. Pompierii sunt cei care participă la suferința oamenilor, indiferent de natura provocărilor, de natura necazurilor la care ei participă. Sunt primii care merg și pun un cuvânt de mângâiere celor care, poate, și-au pierdut agoniseala de-o viață, a afirmat la final părintele capelan Claudiu Patrașcu.
„Curaj și Devotament”, de 190 de ani
Obiectivul fundamental al activității desfășurate de ISU Iași vizează eficientizarea acțiunilor de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, în vederea menținerii sub control a riscurilor și asigurării stării de normalitate a vieții comunităților umane și este atins prin multitudinea de activități de prevenire și intervenție pentru stingerea incendiilor, descarcerare și prim-ajutor SMURD, salvarea persoanelor și limitarea pagubelor produse de inundații, alunecări de teren, mișcări seismice, epidemii, epizootii, înzăpeziri, secetă, asistența persoanelor aflate în situații critice, intervenția la accidente tehnologice, radiologice, nucleare, biologice sau alte tipuri de calamități naturale sau antropice. Până în anul 2004, măsurile de protecție civilă și stingere a incendiilor se realizau de către Grupul de Pompieri „Mihail Grigore Sturdza” al județului Iași și Protecția Civilă Iași. Din decembrie 2004, cele două instituții menționate fuzionează, luând astfel ființă Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza” Iași, instituție aflată în subordinea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență – IGSU. Anul acesta se împlinesc 190 de ani de la înființarea „roatei de pojarnici din orașul Eși”, prima companie românească de pompieri.