Praznicul Înălțării Sfintei Cruci, la Catedrala Episcoală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Saint-Hubert, Quebec

Praznicul Înălțării Sfintei Cruci a fost marcat într-un mod aparte la Catedrala Episcoală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Saint-Hubert, Quebec.

Evenimentele liturgice au debutat în preziua acestuia cu slujba Vecerniei cu Litie, săvârșită de către Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei. Au continuat a doua zi cu slujba Utreniei și Sfânta Liturghie. La final, chiriarhul românilor de pe meleagurile canadiene a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre relevanța teologică și istorică a sărbătorii:

„Sărbătoarea de astăzi are și o relevanță istorică . E legată de evenimente precum cel din anul 628, ce a avut în centru o victorie a bizantinilor asupra perșilor. În același timp, însă, ne cheamă să medităm la ceea ce înseamnă Crucea, ca semn al biruinței și ca aspect ce definește viața noastră duhovnicească”, a subliniat Preasfinția Sa.

În seara aceleaiași zile, la Catedrală s-a săvârșit de asemenea Taina Sfântului Maslu, prezidată de către Preasfințitul Părinte Ioan Casian, acompaniat de un sobor de nouă preoți din împrejurimile Montrealului și din Ottawa. Evenimentul s-a petrecut în prezența unui număr mare de credincioși.

Părintele Grigorie Țăpuc a adus spre închinare părticele din moaștele Sfintei Mucenițe Hristina de la parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Matei și Sfânta Hristina” de la Ottawa, iar părintele Olimpiu Mărginean de la parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina și Sfântul Mucenic Efrem cel Nou” din Blainville a adus spre închinare părticele din sfintele moaște ale Sfinților ocrotitori ai acestei parohii.

De la același autor

Ultimele din categorie