Prăznuirea Sfântului Nicolae la parohia Bâcu
Și în anul 2022, prăznuirea Sfântului Nicolae a fost prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru parohia Bâcu – Ipatele, al cărei sfânt locaș este așezat sub ocrotirea sfântului ierarh.
Prăznuirea Sfântului Nicolae a început luni, 5 decembrie, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, săvârșită de un sobor de preoți, în fruntea căruia s-a aflat părintele Dan Florin Buțincu, de la parohia Brustureț – Ipatele. Din soborul slujitorilor au făcut parte și părintele Teodor Papă de la parohia Ipatele, părintele Ștefan Răzvan Damaschin de la parohia Drăgușeni, părintele Ionel Viorel Olariu de la parohia Cuza Vodă – Ipatele și părintele paroh Marius Nica. În mijlocul comunității, la sărbătoare a fost prezentă și doamna Elena Luminița Lipșa, primarul comunei Ipatele, care a împărțit pachete de alimente copiilor prezenți la slujbă.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Dan Florin Buțincu. Pornind de la minunea săvârșite de Sfântul Nicolae cu cele trei surori nevoiașe, părintele Buțincu a evidenția necesitatea păstrării comuniunii cu Dumnezeu: „Trăim niște vremuri foarte tulburi, iar în societatea contemporană totul se vrea a fi făcut rapid, și, câteodată, nu mai știm de noi, de casă, de familie. Și în această mișcare uităm de Dumnezeu, uităm să-I cerem ajutorul, uităm să-L chemăm în viața și sufletul nostru și să pună mâna Sa cea binecuvântătoare și să ne ajute să trecem mai cu ușurință prin toate încercările și să rezolvăm mult mai bine lucrurile care le avem de făcut. (...) Astăzi ajungem să-L vedem pe Dumnezeu ca pe un «pompier» care să ne rezolve urgent problemele. (...) Însă eu vă îndemn: luați-l pe Dumnezeu în barca vieții frățiilor voastre și atunci când este soare, și atunci când adie vântul lin, și atunci când este bine, ca atunci când vine furtuna Dumnezeu să vă poate ține pe mare fără să vă scufundați”
La finalul slujbei, părintele paroh Marius Nica a mulțumit preoților împreună-slujitori, ostenitorilor și ajutătorilor parohiei. Seara s-a încheia cu un recital de colinde oferit de Corul de copii si tineret „Sfântul Ierarh Nicolae” al parohiei.
Sărbătoarea Sfântului Nicolae a continuat a doua zi cu Utrenia, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru ctitorii bisericii. Slujbele au fost oficiate de un sobor de preoți sub protia părintelui Mihail Voroneanu de la parohia „Sfântul Dumitru” – Șcheia. Din soborul slujitorilor au făcut parte părintele Ioan Cârcu de la parohia Mironeasa, părintele Alexandru Figher de la parohia Frenciugi, părintele Dan Constantin Moisă de la parohia Poiana Șcheii, părintele Răzvan Ștefan Damaschin de la parohia Drăgușeni, părintele Petru Andronache de la parohia „Sfântul Dumitru” – Șcheia, părintele Ioan Viorel Olariu de la parohia Cuza Vodă – Ipatele și, respectiv, părintele paroh Marius Nica.
Scurt istoric
Biserica din satul Bâcu, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost construită în anul 1789, din cărămidă și piatră, de logofătul de vistierie, Enache Buzilă, pe locul unei vechi bisericuțe de lemn în care slujea un călugăr grec trimis de la Mănăstirea Hadâmbu. Din punct de vedere arhitectural, sfântul locaș face tranziția între formele de tradiție moldovenească și trăsăturile specific clasicismului, deși împărțirea interioară și volumetria sunt tratate conform cu tradițiile arhitecturale tradiționale, având un plan dreptunghiular cu pridvor, alipit bisericii mult mai târziu – la 1923, de boierul D. Dănulescu. Pronaosul este înălțat cu un turn ce are o încăpere destinată clopotelor. Catapeteasma a fost împodobită și pictată în timpul lui Iordache Gane, ginerele fratelui ctitorului, care a mai donat veșminte, o cruce înaltă de 20 cm și un potir, ca urmare a decesului unui copil al său în vârstă de 3 ani. Pictura tâmplei a fost executată de pictorul grec Mihail Vasiliis în anul 1824, sub influența stilului realist apusean, asemănător lui Nicolae Grigorescu.