Preafericitul Părinte Daniel: „Dumnezeu nu este numai Bun, ci este și Frumos”
Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de învăţătură, vineri, 15 aprilie 2016, cu ocazia sfinţirii raclei în care a fost aşezat un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, ce va fi adăpostită la Mănăstirea bihoreană Izbuc.
„Noi considerăm că Dumnezeu nu este numai Bun, ci este și Frumos. Frumusețea este o dimensiune a prezenței Slavei lui Dumnezeu în sufletul omului ca: lumină, bunătate și bucurie permanentă. De aceea, în Biserica Ortodoxă, noi, ne rugăm în mod special pentru cei ce iubesc frumusețea Casei lui Dumnezeu. Frumusețea nu este numai buna-cuviință care se referă la persoane, ci este și frumusețea împodobirii Casei lui Dumnezeu cu pictură frumoasă, veșminte, mobilier, obiecte de cult frumos confecționate, toate aduse ca respect, evlavie și prețuire.
Darurile materiale frumoase au ca scop exprimarea luminii care se crează între persoanele care se respectă și se ajută reciproc. De aceea, slava lui Dumnezeu este frumusețea iubirii veșnice a Preasfintei Treimi.
Această slavă și frumusețe negrăită a Împărăției lui Dumnezeu este cântată în cărțile de cult și este mărturisită de Sfinții Apostoli, ca o negrăită frumusețe care produce o bucurie deosebită, pentru că este frumusețea iubirii milostive a lui Dumnezeu față de oameni, iubire dăruitoare de sine. Persoanele Sfintei Treimi trăiesc unele pentru altele, într-o dăruire și conținere reciprocă, numită teologic perihoreză.
În această bucurie a Preasfintei Treimi se află Sfinții, de aceea noi ne rugăm sfinților pentru mântuire, sfințirea vieții, dar și pentru ca ei să ne ajute să înaintăm în timpul vieţii pământeşti, spre bucuria cea negrăită a Împărăției Cerurilor, despre care Sfântul Apostol Pavel spunea că, Împărăția Cerurilor nu este mâncare și băutură, ci dreptate, pace și bucurie în Duhul Sfânt. Această bucurie a Duhului Sfânt au trăit-o sfinții lui Hristos și ne-o împărtășesc și nouă dacă o căutăm prin nevoință, rugăciune, pocăință și prin împărtășirea cu Sfintele Taine și săvârșirea faptelor bune.
În Bucureşti avem moaştele Sfântului Nectarie la Mănăstirea Radu Vodă. Acum însă avem o bucurie deosebită să remarcăm că şi în Transilvania se dezvoltă o cinstire deosebită a moaştelor sfinţilor în general şi mai ales o cinstire deosebită a moaştelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Felicităm pe Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, felicităm pe părintele Mihail, stareţul Mănăstirii Izbuc, şi ne rugăm Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina să ocrotească Eparhia Oradiei şi în special Mănăstirea Izbuc care este o mărturisitoare a credinţei ortodoxe în partea de vest a ţării”.
Sursa: basilica.ro