Preafericitul Teoctist, omagiat în parohiile Victoria și Tocileni

7 Februarie 2019 17:27 Constantin Ciofu Arhiepiscopia Iaşilor

Cu prilejul împlinirii a 104 ani de la nașterea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, în satele Victoria și Tocileni din județul Botoșani s-au oficiat joi, 7 februarie 2019, slujbe de Parastas.

În Parohia „Nașterea Maicii Domnului” - Victoria, comuna Stăuceni, Protopopiatul Botoșani, judeţul Botoşani, s-au săvârşit joi, 7 februarie 2019, Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului de către un sobor de preoţi. Cele două slujbe s-au oficiat în contextul împlinirii a 104 ani de la naşterea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist. Au participat primarul comunei Stăuceni Cozmin Epuraș, împreună cu membrii administrației locale, rudele Preafericitului Teoctist, profesori, elevi, creștini din parohie și alți invitați din municipiul Botoșani. Răspunsurile la strană au fost date de cântăreți bisericești și de membrii Corului misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani. A urmat apoi slujba de pomenire în Parohia Tocileni, la Casa Memorială „Teoctist Patriarhul”, săvârșită de preotul Petru Fercal, misionar protopopesc al Protopopiatului Botoşani, de preotul Marian - Octavian Poduț, de preotul Cristian Buhaciuc și de preotul Gabriel Mihăescu.

Recunoştinţă pentru „Luceafărul Ortodoxiei”

După săvârșirea Parastasului, preotul misionar Petru Fercal a ținut un cuvânt de învățătură, în care a evocat personalitatea Patriarhului Teoctist și a arătat bucuria botoșănenilor de a avea acum în ceruri un vrednic mijlocitor: „Recunoștința și iubirea ne unesc, ca să aducem un prinos de mulțumire lui Dumnezeu că a binecuvântat aceste meleaguri cu acest dar minunat. Din inima Botoșanilor a răsarit «Luceafărul» cel plăcut și credincios, care să vestească și peste hotarele țării ce înseamnă trăirea în Dumnezeu, ce înseamnă omenia și hărnicia, ce înseamnă dăruirea și jertfirea. Avem nevoie pentru noi și pentru generațiile următoare de astfel de modele, de chipuri, de icoane, pentru ca să rămânem pe drumul desăvârșirii și prieteni cu Dumnezeu. Se cere o viață plină de valori, de realizări frumoase, de creații minunate, ce duc spre împărăția cerurilor. Dorim ca pe pământ să fie înțelegere, iubire între oameni și să dezvoltăm o cultură sănătoasă spre binele nostru și spre slava lui Dumnezeu, ca să se vadă că Duhul lui Dumnezeu lucrează în noi. Dumnezeu ne vrea buni, credincioși și plini de iubire prin lucrarea faptelor bune. Ne rugăm bunului Dumnezeu ca acolo în ceruri Preafericitul Teoctist Patriarhul să mijlocească pentru ținutul Botoșanilor, pentru țara noastră, pentru lumea întreagă, să rămânem oameni binecuvântați, să rămânem prieteni cu Dumnezeu și vrednici de Împărăția cerurilor”. Primarul Cozmin Epuraș, adresându-se celor de față, și-a exprimat bucuria că Dumnezeu a rânduit ca să răsară „Luceafărul Ortodoxiei” – Patriarhul Teoctist, alături de „Luceafărul Poeziei” – Mihai Eminescu, din acest pământ binecuvântat al Botoșanilor.

Vizită în Casa Memorială „Teoctist Patriarhul”

Tineri îmbrăcați în costume naționale au depus la bustul ierarhului din fața casei memoriale un buchet de flori, spre a marca cu recunoștință cei 104 de ani de la naștere. „Vizitarea Casei Memoriale «Teoctist Patriarhul» a prilejuit pentru toți cei prezenți o carte deschisă cu paginile ce-l prezintă pe Preafericitul Teoctist în toate etapele vieții, dar și cu tradiția și obiceiurile locului, care dau mărturie de hărnicia familiilor cu mulți copii, de credința și ospitalitatea trăite și exprimate cu atâta sensibilitate, cu chipul creștinului ortodox de odinioară și cu dorința de desăvârșire și la urmașii noștri. Toți cei de față au fost omeniți cu o gustare caldă după tradiția locului, oferind un prilej de aducere aminte a celui pomenit, de un schimb de păreri și trăiri, de un dialog rodnic de care omenirea de astăzi are nevoie, pentru a se menține în «salba iubirii și a prețuirii», având în suflet chipul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, «ca să petrecem viaţă paşnică şi liniştită întru toată cuvioşia şi buna-cuviinţă,/ Că acesta este lucru bun şi primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru,/ Care voieşte ca toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină» (I Timotei 2, 2-4)”, a mai adăugat preotul misionar protopopesc Petru Fercal.

De la același autor

Ultimele din categorie