Preasfințitul Episcop Macarie Drăgoi, alături de un grup de români din Suedia, în pelerinaj la Locurile Sfinte

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord

Preasfințitul Episcop Macarie Drăgoi, alături de un grup de români din Suedia, în pelerinaj la Locurile Sfinte

Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord se află în aceste zile, alături de aproape 100 de clerici și credincioși din Suedia, într-un pelerinaj la Locurile Sfinte.

Pelerinajul a început în Nazaret, unde a început și istoria mântuirii neamului omenesc prin întruparea Mântuitorului, continuând cu cetățile Galileii în care a propovăduit Mântuitorul Hristos, cu vizitarea Muntelui Tabor, a Iordanului, Ierihonului, Betleemului, Ierusalimului, a Așezămintelor românești din Ierihon și Ierusalim și a Mănăstirilor Sfântul Sava, Sfântul Teodosie și Sfântul Gheorghe Hozevitul din pustia Iudeii. Pelerinii au fost primiți cu multă bucurie de stareții mănăstirilor vizitate, închinându-se la Hozeva și la racla cu moaștele Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 5 noiembrie 2017, Preasfințitul Episcop Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica Sfântului Mormânt după ce în ajun, ierarhul însoțit de clericii din grupul de pelerini, a fost primit în audiență de Preafericitul Părinte Patriarh Teofil  al III-lea al Ierusalimului și al întregii Palestine.

Ierarhul ortodox român din Europa de Nord a adresat, în cadrul călătoriei, mai multe îndemnuri duhovnicești credincioșilor. „Am început acest pelerinaj în Nazaret, orașul unde a crescut Hristos (Luca 2, 16), supus fiind întru toate Maicii Sale Preasfinte și Dreptului Iosif. Vedem, astfel, încă odată cum Însuși Mântuitorul cinstește familia lăsată de Dumnezeu.” Părintele Episcop Macarie a arătat că pelerinajul corespunde condiției profunde a creștinului în lume și că destinația finală este cetatea Ierusalimului ceresc: „Străini și călători suntem pe acest pământ, după cuvântul Apostolului (Evrei 11, 13). Ajungând la cetatea Ierusalimului de aici, din această lume, ne cutremurăm de urmele lăsate de Domnul pe Drumul Crucii și ne aducem aminte că adevărata noastră țintă, destinația călătoriei noastre este cetatea Ierusalimului Ceresc, Împărăția Cerurilor.

Totodată, Preasfințitul Macarie și-a exprimat dorința de a organiza pelerinaje în Țara Sfântă și pentru românii din celelalte țări nordice. „Este o mare bucurie, pentru noi, românii din țările scandinave, să putem vizita împreună, în frățietate, Locurile Sfinte unde Hristos a lucrat mântuirea noastră. De această dată, cu mila Domnului, am putut face aceasta cu surorile și frații români din Suedia. Să ne ajute Preamilostivul Dumnezeu să putem organiza, pe viitor, astfel de pelerinaje, și pentru românii din Danemarca și Norvegia. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru acest mare dar și îi pomenim cu drag, pe toți,  în rugăciune”, a mai spus ierarhul.

Citește despre: