Preasfinţitul Macarie a slujit la Catedrala Patriarhală din Bucureşti
În duminica a III‑a din Postul Mare, închinată Sfintei Cruci, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţia Sa a vorbit credincioșilor despre urmarea lui Hristos, asumarea crucii și despre înţelesurile ei duhovniceşti.
„Crucea nu înseamnă doar suferință. Ea este semnul iubirii și al biruinței asupra morții. Numai prin cruce putem să dobândim bucuria Învierii. Hristos și‑a întins mâinile Sale pe cruce îmbrățișând întreaga lume. Drumul crucii este întotdeauna desăvârșit în bucuria și biruința Învierii”, a spus Preasfinția Sa.
De asemenea, Preasfinţitul Părinte Macarie a evidențiat faptul că postul nu are nici o valoare dacă nu dorim să ne curățim inima și să ne unim deplin cu Mântuitorul nostru Iisus Hrisos, Mirele Bisericii:
„A‑ți purta crucea înseamnă a nu alerga în neștire, ci asumându‑ți suferința să te încredințezi în brațele iubitoare ale Mântuitorului Hristos. Trebuie să ne îmbogățim duhovnicește pentru a dobândi viața cea adevărată. Trebuie să ne gândim în mod deosebit la cei de lângă noi, care suferă mai mult, care nu se împărtășesc de bucuriile care ne sunt dăruite nouă. Conștientizând acestea, vom înțelege câte daruri ne oferă nouă Bunul Dumnezeu în fiecare clipă a vieții noastre. Să ne purtăm până la sfârșit, cu răbdare, dragoste și demnitate, crucea vieții. Întotdeauna să fim mulțumitori pentru crucea pe care ne‑a dat‑o Domnul, fără a ne lăsa pradă durerilor și încercărilor. Iubind Crucea lui Hristos, ne vom iubi și propria noastră cruce”.
Ierarhul a amintit faptul că însuși Mântuitorul Hristos, Dumnezeu‑Omul, înfrânându‑Și puterea dumnezeirii, pe Golgota suferinței și umilinței, n‑a fost lăsat singur în purtarea crucii, fiind ajutat de un om, de Simon Cirineul.
În smerenia Sa adâncă, Hristos a depășit această ispită subtilă de a înfrunta singur povara Crucii, încurajându‑ne că nu suntem singuri în purtarea crucii, ci împreună cu Hristos care ne însoțește permanent. „El ne așteaptă nu doar la capătul drumului, ci ne duce cel mai adesea crucea noastră”, a mai spus arhiereul slujitor.
La final, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie a mulţumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru binecuvântarea dată Preasfinţiei Sale de a sluji în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, precum și pentru participarea la conferințele tinerilor A.S.C.O.R. din Ploiești și București.
Sursa: basilica.ro