Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei a fost ales ca Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului

Arhiepiscopia Chişinăului

Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei a fost ales ca Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului

Părintele arhimandrit Ipopsifiu Antonie Telembici a fost hirotonit sâmbătă, 24 mai 2014, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului din Mitropolia Basarabiei în cadrul Sfintei Liturghii oficiată în Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

Sfânta Liturghie şi hirotonia au fost oficiate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu următorii membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcop Administrator al Episcopiei Daciei Felix, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal şi Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Arhiepiscop ales al Râmnicului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei a fost ales ca Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului joi, 22 mai, în cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar vineri seară, 23 mai, după slujba Vecerniei, a avut loc ipopsifierea sau rânduiala chemării la această treaptă a slujirii.

În cadrul slujbei de hirotonie întru arhiereu de astăzi arhimandritul Antonie Telembici a răspuns întrebărilor Preafericirii Sale şi ierarhilor prezenţi printr-o mărturisire de credinţă. În continuarea slujbei, candidatul a fost hirotonit episcop primind veşmintele specifice: sacosul, omoforul, engolpionul, crucea şi mitra.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, în calitate de secretar al Sfântului Sinod, a citit Actul Patriarhal prin care noul ierarh a fost recunoscut ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, cu titulatura de Orhei.

În continuare, Patriarhul României i-a dăruit noului Episcop Vicar mantia şi toiagul, însemne ale slujirii arhiereşti, iar Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei a binecuvântat credincioşii în noua sa demnitate.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit în cuvântul său despre importanţa postului de episcop-vicar în Eparhia Chişinăului din Mitropolia Basarabiei, urându-i succes ierarhului în misiunea pe care o are de îndeplinit: „Această hotărâre a Sfântului Sinod, aşa cum s-a spus în Actul Patriarhal de confirmare a alegerii Sfântului Sinod, a fost motivată de nevoia pastorală de a intensifica activitatea pastoral-misionară în Mitropolia Basarabiei. De asemenea, aşa cum s-a adăugat, Înaltpreasfinţitul are nevoie de un ajutor din când în când, mai ales când e vorba de a săvârşi slujbe în două locuri diferite. În general, clerul şi credincioşii doresc ca arhiereul să vină cât mai des în mijlocul lor. Felicităm pe Înaltpreasfinţitul Mitropolit Petru pentru această propunere. Dorim Preasfinţitului Episcop-vicar Antonie de Orhei multă sănătate şi mult ajutor de la Dumnezeu în lucrarea pe care o va desfăşura sub îndrumarea directă a Înaltpreasfinţitului Mitropolit Petru”.

Noul ierarh a fost ales de Sfântul Sinod la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Petru, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. Acesta i-a mulţumit Patriarhului României pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului: „Eu am fost hirotonit, aşa cum ştiţi, de Preafericirea Voastră la 1 septembrie 1990. Astăzi aţi săvârşit un alt eveniment, o împlinire a Bisericii noastre şi a Mitropoliei Basarabiei. Vă mulţumim mult pentru ajutorul oferit Mitropoliei Basarabiei. De asemenea, mulţumim părinţilor ierarhi care sunt de faţă”.

„Recunosc că am primit această misiune cu o anumită teamă, dar şi cu credinţă, cu nădejde că Bunul Dumnezeu mă va ajuta să fiu un slujitor bun în grădina Domnului, iar roadele mele să fie spre slava Bisericii lui Iisus Hristos. Înţeleg că activitatea mea va fi să sprijin cât îmi stă în putere, aşa cum am făcut-o şi până acum, pe Înaltpreasfinţitul Mitropolit Petru. Rog pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel să se roage pentru românii din Republica Moldova, pentru pacea noastră, pentru buna înţelegere şi pentru mai multă dragoste”, a mărturisit Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului.

Născut în anul 1963 în localitatea Hârbovăţ, raionul Anenii Noi din Republica Moldova, Preasfinţitul Părinte Antonie Telembici a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Chişinău şi Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iaşi (1994). Din anul 1995 şi până în prezent, acesta a îndeplinit responsabilităţi administrative, misionare, culturale şi mediatice în Mitropolia Basarabiei. (Sursa: mitropoliabasarabiei.md)

Citește despre: