Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, la ceas aniversar

Astăzi, în ziua pomenirii Sfântului Cuvios Ioan Damaschin (4 decembrie), Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, își cinstește ocrotitorul spiritual.

Preasfințitul Părinte Damaschin s-a născut pe 24 iunie 1981, în localitatea Dornești, judeţul Suceava, din părinții Constantin și Elena. A urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, licențiat cu lucrarea „Paternitate și filiație duhovnicească în Ortodoxie. Continuitate și înnoire”, sub coordonarea pr. prof. dr. Ioan Cristinel Teșu, și cursuri postuniversitare de masterat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” București, secția Doctrină și Cultură, încheiate cu susţinerea lucrării de dizertație „Paternitate și filiație duhovnicească în scrisorile Sfinților Varsanufie și Ioan din Gaza”, sub îndrumarea pr. prof. dr. Vasile Răducă.

În anii 2009 și 2010 a urmat cursuri de training manager proiecte cu finanțare externă, organizate de Asociația Profesională de Management Regional, Suceava, iar între 2014-2016 a urmat cursuri de formare de formatori, organizate de Centrul de Formare și Inovare al Fundației Varlaam din Iași și Institutul de Dezvoltare Personală din București.

A fost tuns în monahism la Mănăstirea Sihăstria Putnei în data de 18 decembrie 2005, fiind pe rând ghid, casier şi secretar. A fost hirotonit ierodiacon de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul în 25 martie 2006, după care, în 28 aprilie 2006, a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Hirotesia întru protosinghel a avut loc în data de 9 noiembrie 2009, iar cea întru arhimandrit în 25 martie 2012.

În şedinţa de lucru a Sfântului Sinod din 4 iulie 2017 a fost ales pentru a ocupa funcţia de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Hirotonia întru episcop a fost săvârşită duminică, 23 iulie 2017, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava de către un sobor de ierarhi, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Într-un interviu acordat site-ului nostru anul trecut, referitor la slujirea arhierească, PS Părinte Damaschin Dorneanul a afirmat următoarele:

„A fi arhiereu în Biserica Ortodoxă reprezintă o mare binecuvântare și o responsabilitate pe măsură. Domnul m-a chemat din liniștea Sihăstriei Putnei, pentru a-I fi slujitor în mijlocul unei lumi al cărei zgomot face deseori mai greu auzibilă adierea de vânt lin a Duhului. Un arhiereu în România anului 2018 împlinește aceeași lucrare a Bisericii dintotdeauna: vrea să-i aducă pe oameni în prezența bucuroasă a Duhului Sfânt, ridicându-i din nonsens și din apăsarea altor «duhuri». Alegerea pentru această misiune e minunată; întrebarea e: cum poate cineva, și el purtător al moștenirii aceleeași lumi pe care trebuie să o ridice, să găsească pârghiile potrivite pentru asta? Cum să-I facă el loc Duhului Sfânt în viața lui, ca, văzându-l pe el oamenii, să le fie și lor «poftă» să guste și să zică: da, bun este Domnul? Mai cred că sinceritatea în slujire și smerenia în neîmplinire ale arhiereului României anului 2018 vor atrage din belșug harul lui Dumnezeu, care plinește cele cu neputință omului: nu suntem, oare, toți, copii și frați ai Domnului, și în Domnul, Care-și împlinește minunat și neștiut planul din veci, în orice vreme și în orice condiții?!”.

Întru mulţi și fericiţi ani, Preasfinția Voastră, cu sănătate şi ajutor de la Bunul Dumnezeu!

Ultimele din categorie