Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, la Tişăuţi: „Nu poţi să ajungi sfânt dacă mai întâi nu te comporţi ca un om adevărat”

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, la Tişăuţi: „Nu poţi să ajungi sfânt dacă mai întâi nu te comporţi ca un om adevărat”

În Duminica I după Rusalii (A Tuturor Sfinţilor), credincioşii din Parohia Tişăuţi, comuna Ipoteşti, Protopopiatul Suceava 1, alături de pr. paroh Mircea Bejenar, l-au avut în mijlocul lor pe Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

La prima oră a dimineţii, PS Părinte Damaschin a binecuvântat lucrările efectuate la biserica din Tişăuţi, după care a fost sfinţit Paraclisul de vară cu hramul „Schimbarea la Faţă”, ridicat pe locul fostei biserici a parohiei. Sfânta Masă a acestui altar s-a păstrat din fosta biserică parohială, care a fost demolată în anul 2016 din cauza stării avansate de degradare. „Dăm slavă lui Dumnezeu pentru această sfântă, dumnezeiască şi cerească lucrare pe care, cu mila Lui, cu ajutorul Lui şi cu întărirea Lui, am săvârşit-o”, a spus Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul la finalul slujbei de sfinţire.

Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită, în biserica închinată Maicii Domnului şi Sfinţilor Români, de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul - Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu părintele Ionel Doru Budeanu, protopop al Protopopiatului Suceava 1, şi cu părintele paroh Mircea Bejenar. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava şi de un grup de maici de la Mănăstirea „Petru Vodă” din judeţul Neamţ.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, PS Părinte Damaschin a spus: „Se bucură Dumnezeu de multe ori când priveşte spre pământ şi vede că există oameni care încă mai ascultă de El, care încă mai fac voia Lui, care împlinesc poruncile Lui. Dar se bucură Dumnezeu şi astăzi, şi duminica viitoare pentru că toţi aceia care în timpul vieţii au făcut voia Lui sunt astăzi cinstiţi, cinstiţi pe pământ, cinstiţi în ceruri şi cinstiţi cel dintâi de Însuşi Dumnezeu. Biserica aceasta are hramul Sfinţilor Români, dar nu aveţi hram doar duminica viitoare, aveţi hram şi duminica aceasta, fiind Duminica Tuturor Sfinţilor din toate locurile, din toate timpurile, din toate naţiile. Sfinţii sunt prietenii lui Dumnezeu, deşi ei înşişi nu s-au socotit vrednici a se numi prieteni ai lui Dumnezeu. Prima treaptă a sfinţeniei e omenia, căci Dumnezeu zice «Fiţi sfinţi precum Tatăl vostru Cel din ceruri este». Fiţi deci mai întâi oameni precum Tatăl vostru Cel din ceruri L-a trimis pe Fiul Său ca să se facă Om ca unul dintre noi şi să ne arate ce înseamnă să fii om adevărat. Nu poţi să ajungi sfânt dacă mai întâi nu te comporţi ca un om adevărat”.

Ierarhul a înmânat diplomele copiilor şi tinerilor care au participat la a II-a ediţie a Taberei din pridvorul satului, manifestare organizată cu ocazia Anului omagial al satului românesc. (Constantin Agafiței)

Citește despre: