Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi: „Femeia nu a fost și nu va fi nicicând mai prejos decât bărbatul în ceea ce privește nevoința, înțelepciunea, mărturisirea şi jertfa!”

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord

Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi: „Femeia nu a fost și nu va fi nicicând mai prejos decât bărbatul în ceea ce privește nevoința, înțelepciunea, mărturisirea şi jertfa!”

În aceste zile, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al românilor din Europa de Nord a fost în vizită la românii din Danemarca și sudul Suediei.

Joi, 27 aprilie 2017 ierarhul a săvârșit Taina Sfântului Botez pentru pruncul Emanuel din parohia românească din Copenhaga, iar în următoarele zile a vizitat, mai mulți bătrâni și bolnavi, la domiciliu și la spital, în mai multe localități din Danemarca și sudul Suediei. Sâmbătă, 29 aprilie 2017, Părintele Episcop Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie și Taina Cununiei pentru doi membri ai comunității românești din orașul danez Fredericea. Cu acest prilej, ierarhul a încurajat și a povățuit tinerii și credincioșii din Peninsula Iutlanda din Danemarca. În seara aceleiași zile, Preasfințitul Macarie a ajuns în orașul sedez Lund, unde s-a întâlnit cu o parte din soțiile preoților din Episcopia Europei de Nord, în ajunul sărbătoririi Sfintelor Femei Mironosițe, ocrotitoarele femeilor creștine.

Sfânta Liturghie Arhierească din Duminica Mironosițelor, 30 aprilie 2017, a fost săvârșită de episcopul din Scandinavia, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în biserica românească „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni” din orașul suedez Sölvesborg. În cadrul Liturghiei a fost hirotonit întru diacon tânărul Andrei Rusu iar prunca Irina a fost botezată. Comunitatea s-a bucurat de pricesnele și baladele năsăudene aduse de pe Valea Someșului de rapsodul Alina Ceuca.

În cadrul Liturghiei, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a evidențiat rolul femeii în lucrarea mântuirii, după cum se regăsește în tradiția Bisericii. „Femeia este la mare cinste în Biserica Ortodoxă. Numai dacă ne gândim la faptul că cel mai de seamă rod al neamului omenesc este Maica Domnului, avem o idee despre rolul și responsabilitatea femeii în istoria mântuirii noastre. Dacă în cazul Maicii Domnului avem o culme care nu mai poate fi atinsă, au existat mulțime de femei care sunt cinstite pentru viața lor sfântă. Avem femei „întocmai cu Apostolii” : Maria Magdalena, Nina, Tecla care au răspândit lumina Evangheliei; avem femei mucenițe care au înfruntat, cu curaj, prigonitori, chinuitori, fiare sălbatice, torturi; avem femei ascetice, ca Maica Maria Egipteanca, de o inegalabilă nevoință; avem femei cuvioase care erau adevărate maici duhovnicești, născând, în duh, mulțime de oameni noi în Hristos, cum au fost Cuvioasele Singlitichia, Parascheva de la Iași și Teodora de la Sihla; avem femei sfinte care au dus o viață de familie și de evlavie cum au fost mamele Sfinților Trei ierarhi, Emilia, Nona și Antuza. Un nor de mărturii ne stă înainte, mărturisind că, în Biserică, femeia nu a fost și nu va fi nicicând mai prejos decât bărbatul în ceea ce privește nevoința, înțelepciunea, mărturisirea, jertfa. Însăși această Duminică a Mironosițelor, este pilduitoare în acest sens. Mironosițele, spre deosebire de ucenicii Domnului, au stat tot timpul alături de El, fără a-L părăsi pe drumul Golgotei, fără a se lăsa intimidate de spectacolul grotesc de putere și de răutate al cărturarilor și fariseilor”, a spus Părintele Episcop Macarie.

Ierarhul român a îndemnat, de asemenea, la prețuirea rolului femeilor și în viața de zi cu zi: „Femeia are mulțime de chemări și de responsabilități, de slujiri. Soție, mamă, ea este cea care întreține casa, fiind nevoită, de cele mai multe ori, în zilele noastre, să muncească, în plus, cot la cot cu bărbatul, pentru a aduce un venit în gospodărie.

În finalul cuvântului, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a îndemnat toți credincioșii să se roage fierbinte pentru mamele aflate în dificultate, referindu-se, în mod deosebit, la cazul Cameliei Mihaela Smicală, mama româncă din Finlanda care a fost condamnată, recent, la șase luni închisoare, acest necaz adăugându-se la cel al preluării forțate a doi dintre cei trei copii ai săi de către statul finlandez.

Citește despre: