Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a încheiat vizita pastorală din Danemarca
Duminică, 10 septembrie 2017 Preasfințitul Părintele Macarie Drăgoi, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord a încheiat vizita pastorală din Danemarca în mijlocul comunității românești din Copenhaga. Ierarhul împreună cu un sobor de preoți și diaconi a slujit Sfânta Liturghie în biserica parohiei românești ce are hramul Nașterea Maicii Domnului. Părintele Episcop Macarie a spovedit și împărtășit credincioșii prezenți, a binecuvântat și întărit duhovnicește tinerele familii și copiii.
Ierarhul român a îndemnat credincioșii, în cuvântul de învățătură în care a adâncit semnificațiile praznicelor acestor zile, să ceară de la Maica Domnului și de la Sfinții săi Părinți Ioachim și Ana, ajutor și întărire pentru ridicarea propriei cruci, dar și pentru traversarea Golgotei prin care trece acum întregul neam omenesc. „Iată că, la început de an nou bisericesc, ne bucurăm împreună cu Sfinții și Drepții Dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana de nașterea Mariei, prunca ce este început al mântuirii noastre. Și această bucurie ne pregătește, de fapt, pentru a păși cu curaj mai departe, având la orizont crucea înălțată, ca un stindard, pe care se află Mântuitorul Hristos. Nu este ușor să îți iei crucea, nu este ușor să traversezi această Golgotă de dureri și necazuri prin care trece întreaga lume, dar, iată, o avem pe Maica Domnului, îi avem pe acești Părinți ai noii umanități, Sfinții Ioachim și Ana, și de la ei, dacă le cerem, căpătăm curaj, tărie duhovnicească, trezvie și nădejde.” Preasfințitul Macarie a arătat că în această duminică ne pregătim de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, făcând o paralelă între Crucea Domnului și crucea pe care o avem de purtat fiecare dintre noi: „cel mai bun lucru pe care ni-l putem face nouă și celor dimpreună cu noi este să fim pregătiți duhovnicește pentru a ne duce crucea, pentru a putea înfrunta creștinește încercările din viețile personale, dar și cele de obște.”
Ierarhul a împărtășit cu credincioșii și experiența întâlnirii cu Ana-Sofia, o fetiță de doar patru ani, grav bolnavă, pe care, prin rânduiala lui Dumnezeu, a vizitat-o la spital tocmai de ziua ei, neștiind, anterior, de cazul acesteia. Ana-Sofia este al patrulea copil al unei familii mixte, româno-daneze. Bolnavă de leucemie, ea este nevoită să parcurgă un tratament chimioterapeutic la o vârstă atât de fragedă: „Nimic nu este mai dureros decât să vezi suferința inocenților. Simți în mod real că vina pentru aceste suferințe o avem noi, căci pentru ce păcate, altele decât ale noastre, suferă acești copilași? Și nu mă refer aici la părinți, ci la noi toți, la lumea adulților în care se nasc acești nevinovați”. Preasfințitul Macarie a îndemnat stăruitor credincioșii să se roage Preamilostivului Dumnezeu sub ocrotirea Maicii Domnului și a Sfintei Ana pentru ajutorul și vindecarea Anei-Sofia, precum și pentru mângâierea părinților săi, ce au o cruce atât de grea de purtat.
Anterior acestei zile, pe 8 septembrie 2017, Preasfințitul Macarie s-a aflat la Mănăstirea „Sfinții Cuvioși Macarie Romanul și Ioan Iacob de la Neamț” din Ikast, Danemarca, une a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți. În cuvântul de învățătură, Părintele Episcop Macarie a explicat semnificația duhovnicească a praznicului și a evocat evlavia aparte cu care e cinstită Maica Domnului de poporul român. „În popor, Nașterea Maicii Domnului este numită, până astăzi, „Sfânta Maria Mică”, cu o anume duioșie, gingășie, care ținea de evlavia cu care poporul sărbătorea zilele dedicate Sfintei Fecioare. Avem mare nevoie, astăzi, să ne aducem aminte și să ne retrezim o evlavie curată și fierbinte față de Maica Domnului, cum au avut strămoșii noștri, care aveau nădejde de mântuire și izbăvire din tot felul de nevoi pentru că simțeau, la propriu, că sunt „fiii lacrimilor” sale. Maica Domnului este cea care ne ține în viață, rugându-se neîncetat Fiului său și Dumnezeului nostru să ne ierte, să ne treacă cu vederea căderile noastre, chiar și atunci când umplem paharul păcatelor. Fără o astfel de mijlocitoare, lucruri teribile ar veni peste noi, rod al propriilor noastre fărădelegi și dreaptă manifestare a mâniei dumnezeiești. Dar, tocmai pentru aceasta, noi trebuie să conștientizăm și să fim recunoscători și mulțumitori Maicii Domnului”, a afirmat Preasfințitul Macarie.
Ulterior, Părintele Episcop Macarie a săvârșit Taina Sfântului Maslu la biserica parohiei românești din Herning-Ikast, Danemarca, prilej cu care a spovedit și sfătuit credincioșii prezenți. Sâmbătă, 9 septembrie 2017, când Biserica Ortodoxă i-a pomenit pe Sfinții și drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana, ierarhul român a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei românești din orașul Fredericia.
După Sfânta Liturghie, ierarhul român a călătorit în Helsingborg, orașul de pe țărmul suedez, în apropierea Castelului lui Hamlet, pentru a sluji Taina Sfântului Maslu în biserica ortodoxă „Sfântul Vasile cel Mare” și pentru a odihni duhovnicește credincioșii români.