Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a vizitat comunitățile românești din Copenhaga și Oslo
În perioada 7-9 septembrie 2018 Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord a vizitat comunitățile românești din Copenhaga și Oslo.
Sâmbătă. 8 septembrie 2018, de praznicul Nașterii Maicii Domnului, a sâvârșit Sfânta Liturghie de hram în biserica parohială din Copenhaga și a botezat trei copilași : o fetiță Ileana, întâiul născut într-o familie mixtă româno-daneză și gemenii ai unei tinere familii de români, frate și soră, care au primit numele Drepților Ioachim și Ana, Părinții Maicii Domnului.
Duminică, 9 septembrie 2018, de sărbătoarea Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana, ierarhul a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohiei românești din Oslo și a boezat-o pe prunca Ana, cel de-al doilea copilaș în familia preotului paroh din capitala Norvegiei. Ca de obicei, ierarhul a oferit daruri copilașilor, a povățuit duhovnicește tinerii și familiile de enoriași iar la finalul slujbelor au fost cinstite icoanele Maicii Domnului Arătătoarea Căii de la Copenhaga și Grabnic Ascultătoarea de la Oslo.
„Preaiubiți frați și surori, să ne aducem aminte de Epicleza Sfântei Liturghii: Ale Tale dintru ale Tale, Ție îți aducem de toate si pentru toate. Care sunt darurile pe care le primim, care ne împlinesc, dar care ne și responsabilizează, la care reflectăm cu prilejul acestor sărbători? Mai întâi este darul căsătoriei. Iată, îi avem pe Ioachim și Ana, bărbat și femeie, căsătoriți după voia și gândul lui Dumnezeu, întemeind o familie. Căsătoria, așadar, este un dar pe care l-am primit de la Dumnezeu. Nu este o convenție umană, nu este un lucru care să țină de obiceiuri schimbătoare, ci care ține de firea umană și de planul pe care-L are Dumnezeu cu omul. Este o binecuvântare, dar și o răspundere. Iar față de darurile lui Dumnezeu noi avem datorii. Datoria de a le păstra așa cum sunt și de a le pune în lucrare. Căsătoria e a lui Dumnezeu și trebuie pusă în lucrare pentru Dumnezeu. Avem datoria de a respecta, cu frică și cutremur, această Taină a Cununiei despre care însuși Sfântul Apostol Pavel ne spune că mare este. Dacă nu respectăm această Taină, dacă nu apărăm căsătoria, atunci nu doar că ne arătăm nepăsători față de darul lui Dumnezeu, dar ne facem și împotrivitori ai planului Său pentru omenire. Sfinții și Dumnezeieștii Părinți Ioachim și Ana sunt un exemplu pentru noi de cum poate fi pusă în lucrare căsătoria, prin jertfelnicie, răbdare și dragoste unul pentru altul, o dragoste care nu e consumată doar „în doi”, nu e egoistă, ci este o dragoste care se împlinește prin ascultarea față de voia lui Dumnezeu”, a spus PS Macarie.