Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, la hramul catedralei din cartierul Mănăștur, Cluj-Napoca: „sărbătoarea Sfinților Apostoli este sărbătoarea înfrângerii”

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului

Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, la hramul catedralei din cartierul Mănăștur, Cluj-Napoca: „sărbătoarea Sfinților Apostoli este sărbătoarea înfrângerii”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în data de 29 iunie 2023, în ziua în care Biserica îi cinstește pe doi apostoli vrednici, dragi creștinilor, pe Pavel și pe Petru, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a slujit Sfânta Liturghie arhierească în frumoasa Catedrală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din cartierul Mănăștur, Cluj-Napoca.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfinția Sa a evidențiat faptul că „religia noastră este o religie revelată, iar această descoperire a lui Dumnezeu și a voii Lui s-a făcut într-un mod continuu și succesiv. Mai întâi, descoperirea s-a făcut unui popor care era fierbinte în credință, prin intermediul unor persoane alese. Poporul ales a cunoscut că Dumnezeu este Unul, așa cum ne arată revelația Vechiului Testament. Prin lucrarea Sfintei Treimi, prin lucrarea de propovăduire a Cuvântului, învățătura despre Dumnezeul cel Unul în ființă, dar întreit în Persoane a ajuns până la marginile pământului. Pentru ca omul să poată avea acces la lucrurile de o înălțime duhovnicească, acesta are nevoie pe lângă pregătirea și râvna personale și de descoperirea lui Dumnezeu. Procesul ascetic personal este mereu însoțit de conlucrarea cu harul dumnezeiesc”.
Referindu-se la sfinții cinstiți astăzi, Preasfințitul Părinte Ieronim a remarcat faptul că „mesajul transmis nouă de către Sfinții Apostoli este de a ne urma ținta, care este mântuirea, indiferent de condițiile exterioare. După cum am văzut, acești doi apostoli, dar nu numai, au suferit prigoana, au suferit bătăi și chinuri, pentru ca, în final, să primească marele martiriu. Din acest motiv, sărbătoarea Sfinților Apostoli este sărbătoarea înfrângerii acestor condiții exterioare, a triumfului mesajului creștin asupra lumii exterioare, care, de cele mai multe ori, este ostilă propovăduirii și trăirii vieții în duhul creștin, în duhul lui Hristos. Apostolii au fost cei care au fost trimiși să împărtășească întregii omeniri experiența întâlnirii cu Hristos, experiența întâlnirii cu duhul Evangheliei și împreună cu acestea, au fost trimiși să împărtășească oamenilor duhul vindecător al întâlnirii cu Hristos”.
Concluzia Preasfinției Sale a fost aceea că „sărbătoarea Sfinților Apostoli este sărbătoarea preoției celei sfinte, deoarece aceștia au fost cei care au continuat cu timp și fără timp îndemnul adresat de către Hristos, Aceasta să faceți întru pomenirea Mea (Luca 22 19), iar pe lângă aceasta ei au fost cei care au primit și puterea de a ierta și dezlega păcatele, dăruind această binecuvântare întregii lumi”.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa i-a felicitat și i-a binecuvântat pe toți cei care poartă numele Sfinților Apostoli.
Cunoscută sub numele „Catedrala din Mănăștur” și închinată eroilor din Revoluția de la 1989, Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost începută în anul 1990, ca un semn al restaurării demnității Bisericii Ortodoxe, marginalizată în deceniile de comunism. Sfințirea altarului a avut loc la data de 20 ianuarie 2019.
 
Sursa: Facebook / Episcopia Daciei Felix
Citește despre: