Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a slujit la Mănăstirea Hadâmbu

Arhiepiscopia Iaşilor

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a slujit la Mănăstirea Hadâmbu

A devenit deja o tradiție ca în posturile de peste an, la Mănăstirea Hadâmbu să se oficieze Taina Sfântului Maslu de către un ierarh. Duminică, 8 august 2021, la orele serii, această slujbă a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Preasfinţia Sa a fost întâmpinat în incinta aşezării monahale de către soborul slujitorilor, iar apoi s-a îndreptat către Altarul de vară „Izvorul Tămăduirii”. Aici s-a săvârşit Taina Sfântului Maslu, în prezenţa a peste 1.500 de pelerini din mai multe părţi ale ţării. Oamenii au avut prilejul să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, aflată în biserica-monument.

Predica de la finalul slujbei a fost ţinută de părintele profesor universitar doctor Viorel Sava de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, care a menţionat că „atunci când Dumnezeu ne mustră prin încercări este evidentă prezenţa Lui în viaţa noastră”.

„Suferinţele şi încercările sunt semne ale prezenţei lui Dumnezeu, foc curăţitor şi mijloc prin care El se proslăveşte în viaţa veşnică. Să facem în aşa fel încât credinţa noastră să fie vizibilă. Pentru credinţa noastră Hristos ne vindecă şi ne iartă. Să ne ajute Dumnezeu ca mângâiaţi, iertaţi şi plini de bucurie să ne întoarce, la casele noastre şi să spunem despre faptele minunate de aici de la Mănăstirea Hadâmbu”, a remarcat părintele profesor universitar doctor Viorel Sava, care a îndemnat pelerinii să sprijine lucrările de construcţie a clopotniţei Mănăstirii Hadâmbu, întrucât „clopotul vesteşte la cer faptele oamenilor”.

Arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru că a binecuvântat ca Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul să slujească Taina Sfântului Maslu, dar şi preoţilor şi credincioşilor care s-au rugat împreună. Episcopul-vicar al Eparhiei Iaşilor a amintit că ori de câte ori oamenii săvârşesc pofta diavolului, ei „îşi pierd cinstirea chipului luminos”. „Atunci când ne rugăm în numele lui Dumnezeu primim putere, ca să nu ne lăsăm tulburaţi, împuţinaţi sau seduşi de poftele demonului. Dumnezeu cere de la noi încredinţarea că viaţă şi bucurie este cuvântul Său. Prezenţa dumneavoastră la această slujbă este nădejde că Dumnezeu încă binevoieşte în ţara noastră”, a explicat Preasfinţia Sa.

La final, toți credincioșii au fost stropiţi cu Aghiasmă Mică, iar apoi au fost miruiţi.

Citește despre: