Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a hirotonit întru preot un arhidiacon de la Mănăstirea Radu Vodă
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a hirotonit întru preot un arhidiacon de la Mănăstirea Radu Vodă din București. Hirotonia a avut loc miercuri, 2 februarie, în cadrul Sfintei Liturghii de sărbătoarea Întâmpinării Domnului.
Episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor i-au fost alături în slujire Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Românești de la Locurile Sfinte, Părintele Arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, Părintele Arhimandrit Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, Părintele Arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul mănăstirii și exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, precum și părinți slujitori din obștea așezământului monahal.
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre însemnătatea duhovnicească a sărbătorii Întâmpinării Domnului.
„O râvnă precum cea a Prorociţei Ana sau a Dreptului Simeon nu poate rămâne indiferentă înaintea lui Dumnezeu. Întâmpinat cu asemenea căldură de Simeon şi de Ana Prorociţa, Mântuitorul Iisus Hristos a fost aşteptat, în decursul istoriei acestor două milenii când împărtăşim învăţătura Lui, de foarte mulţi oameni”, a spus ierarhul.
„Pe de altă parte, El Se întâlneşte şi cu indiferenţa şi ostilitatea multora, dar Mântuitorul ne aduce mereu aminte că a venit pentru toţi, că a venit să împlinească Legea şi prorocii şi ne îndeamnă pe toţi fiii Bisericii să fim şi noi asemenea Lui”, a adăugat Preasfinţia Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii, Episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor l-a hirotonit întru preot pe Arhidiaconul Varlaam Gomei, pe seama Mănăstirii Radu Vodă.
Noul ieromonah a slujit în soborul aşezământului monahal ca ierodiacon şi apoi ca arhidiacon timp de opt ani, fiind pedagog, apoi profesor în cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul”.
Mănăstirea Radu Vodă din Capitală are hramurile „Sfânta Treime” şi „Sfântul Ierarh Nectarie al Eghinei”. A fost ctitorită de Domnitorul Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577) şi doamna sa, Ecaterina, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru victoria în lupta împotriva lui Vintilă-Vornicul şi Dumbravă-Vornicul.
În 1595, în timpul unei scurte ocupații turcești, mănăstirea a fost distrusă până la temelii de otomani. A fost reconstruită de Domnitorul Radu Mihnea.
Foto: basilica.ro