Preasfinţitul Varlaam Ploieșteanul: „Sfinţirea apei aduce în viaţa noastră lumină, sănătate şi ajutor de la Dumnezeu”
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat vineri, 6 mai 2016, de Izvorul Tămăduirii, slujba Sfintei Liturghii, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.
În cuvântul rostit credincioșilor, Preasfinția Sa a vorbit despre istoricul acestei sărbători și a menționat că aceasta datează din a două jumătate a secolului al V-lea şi face amintire de o minune care s-a petrecut la un izvor în preajma Constantinopolului.
„Leon cel Mare, viitorul împărat, a ieşit din cetatea Ierusalimului în pădurea din jurul Constantinopolului şi la un moment dat a întâlnit un bătrân orb care, rătăcind fiind de multă vreme, suferea de sete. Simţind prezenţa unei persoane în preajma lui a cerut apă. Leon s-a dus să caute un izvor şi atunci i-a apărut Maica Domnului care l-a îndrumat spre un izvor de unde a luat puţină apă, i-a potolit setea acestui bătrân orb şi i-a spălat şi faţa, moment în care s-a petrecut a două minune şi anume, orbul s-a vindecat. De aceea, Leon când a devenit împăratul Bizanţului a construit deasupra acestui Izvor o biserică”, a spus ierarhul.
Episopul-vicar patriarhal a evidenţiat şi înţelesurile duhovniceşti ale textului biblic citit astăzi şi a arătat că încă de la începutul activităţii Sale Mântuitorul mărturiseşte explicit că El este Fiul lui Dumnezeu, Templul lui Dumnezeu din Ierusalim este casa Tatălui Său şi este casă de rugăciune unde trebuie păstrată toată cuviinţă şi toată luarea aminte.
„Fariseii au însă, o atitudine radicală faţă de acest gest al Mântuitorului de a reimpune ordinea şi buna cuviinţă în casa Tatălui Său şi L-au întrebat cu ce autoritate, cu ce legitimitate face aceasta. Mântuitorul le răspunde: «dărmaţi templul acesta şi în trei zile îl voi ridica». Au rămas surprinşi şi au şi devenit ironici spunându-I Mântuitorului că templul acesta a fost înălţat de strămoşii lor într-o perioadă de 46 de ani şi El îl va dărma şi îl va rezidi în trei zile, lucru care este imposibil. Însă, Sfântul Evanghelist Ioan mărturiseşte că aceasta a spus-o despre templul Trupului Său şi evanghelia se încheie cu aceste cuvinte: «De aceea, când s-a sculat din morţi, ucenicii Lui şi-au adus aminte că le spusese aceasta şi au crezut Scripturii şi cuvântului pe care îl spusese Iisus». Deci, ucenicii de abia după Învierea Mântuitorului din morţi, la trei ani după ce au auzit cuvintele acestea, au înţeles adevăratul înţeles al cuvintelor şi anume, că Hristos va fi ucis, trupul Său va fi ţintuit pe Cruce şi îngropat, dar a treia zi va învia din morţi”, a explicat Preasfinţia Sa.
După Sfânta Liturghie a avut loc sfinţirea cea mică a apei sau Aghiasma mică. Ierarhul a subliniat şi proprietăţile apei sfinţite arătând că „sfinţirea apei are rostul să aducă în viaţa noastră un spor de lumină, de sănătate, de binecuvântare şi ajutor de la Dumnezeu pe care L-am invocat ca să pogoare prin pogorârea şi Lucrarea Duhului Sfânt peste apa aceasta şi să o facă purtătoare de binecuvântări şi daruri de la Dumnezeu”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite la Sfânta Liturghie de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.
Sursa: basilica.ro