Premiul I pentru „Bătrâneasca”, un film realizat de seminariștii ieșeni
Filmul documentar „Bătrâneasca”, un proiect realizat de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, la inițiativa și sub îndrumarea prof. de Limba și literatura română Carmen Dura, a obținut premiul I la Concursul Național „Literatura Română în Dimensiune Virtuală”- 2014. Filmul prezintă contribuția a doi cercetători, pr. prof. Florin Bucescu și prof. Viorel Bârleanu, la descoperirea stilului muzical arhaic din zona Rădăuților.
Mai multe detalii despre filmul câștigător ne-a oferit prof. de Limba și literatura română Carmen Dura, inițiatoarea proiectului: „ Echipa filmului documentar «Bătrâneasca» a fost formată din elevii Seminarului Teologic Ortodox «Sf. Vasile cel Mare» din Iași. George-Mihai Pintilie din clasa a XI-a A a realizat interviul cu cei doi folcloriști care au descoperit un stil muzical arhaic din zona Rădăuților, pr. conf. dr. Florin Bucescu și prof. Viorel Bârleanu. Elevul Alexandru Spiridon, din clasa a X-a B, a făcut filmările, iar elevul Constantin Stiharu, din clasa a XI-a A, a realizat documentarul. Elevii au fost sprijiniți în demersul lor și de către prof. de informatică, Andreea Dimitriu. «Bătrâneasca» a obținut premiul I la Concursul Național «Literatura Română în Dimensiune Virtuală», secțiunea Pecețile tradiției, concurs organizat de către Liceul Teoretic de Informatică «Grigore Moisil» din Iași. Filmul îmbină noțiuni literare, de prozodie, specifice poeziei populare, cu informații muzicale, cu episoade comice, dar și tragice, pe care le-au avut pe teren cei doi folcloriști, cu fragmente muzicale extrase din monografia «Stilul muzical arhaic din ținutul Rădăuților», apărută în 2013, sub îndrumarea celor doi etnomuzicologi”.
„Profesorii Florin Bucescu și Viorel Bârleanu din Iași, dornici să contribuie la cunoașterea artei muzicale populare, au întreprins – pe cont propriu și cu mijloace proprii – numeroase cercetări folclorice în diferite zone ale Moldovei. În cercetările lor, profesorii F. Bucescu și V. Bârleanu au fost izbiți de frecvența mare […] a unei melodii de doină din zona Rădăuților”, a adăugat și prof. dr. Gheorghe Ciobanu.
Din filmul documentar „Bătrâneasca” reiese că cercetările celor doi profesori au condus la: descoperirea unui tip de doină specific Bucovinei, necunoscut până la ei sau considerat ca dispărut de mult timp; descoperirea existenței unui stil unitar de doină foarte vechi, născut probabil înaintea definitivării etnogenezei poporului român (pentru o asemenea vechime, pledează asemănările cu unele tipuri de doină care circulă în Gorj și în Maramureș; demonstrarea, ca urmare a păstrării unui tip de doină atât de vechi, a însăși vechimii populației românești din zona Rădăuților.
Filmul seminariștilor ieșeni, ce durează 60 de minute, poate fi vizionat pe site-ul instituției, http://www.seminariasi.ro.
Rezultate foarte frumoase la admiterea la Facultatea de Teologie
La admiterea din acest an la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, absolvenții Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” au avut rezultate foarte bune, după cum ne-a relatat părintele director Dragoș Bahrim: „Felicitări celor 35 de absolvenți ai Seminarului nostru care au fost admiși anul acesta la Facultatea de Teologie din Iași. Ne bucurăm că își continuă chemarea și le dorim să-și ducă lucrarea până la capăt! Felicitări lui Dragoș Ciornei care a fost admis pe prima poziție la specilaizarea Teologie Pastorală, confirmând valoarea sa dovedită în seminar, dar și celor 4 olimpici care și-au asigurat rezultatul bun al admiterii prin performanțele din timpul școlii. Să-i reamintim: Daniela Macovei, Cătălin Acatrinei, Claudiu Dulgheru și Alexandru Zaharia”.